Čitajte u novom broju dodatka o nauci NIT

Izvor: Politika, 02.Mar.2012, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čitajte u novom broju dodatka o nauci NIT

 TESLINA ODBRANA I SMRT

Nedavno su se zaludni tesloljupci opsetili da ga nakon maltene sedam decenija iznova sahrane! Uz svešteničko činodejstovanje. Ne mire s tim što nije dva metra pod zemljom, kako to pravoslavnom sinu dolikuje.

BESMRTAN KAO ZLOĆUDNI RAK

Sve češće se govori da su bakterije i protozoe večne, ali pouzdanih dokaza nema. Pretpostavlja se da čovek, ukoliko preuredi svoje gene, može računati na beskonačan život. Šta to muči >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vudija Alena?

DUBLJI GLAS, MANJE SPERME

Evoluciono ulaganje u mušku muževnost plaćeno je pomanjkanjem spermatozoida. Muževnost, dakle, ima svoju cenu. Ali žene i dalje takve smatraju najpoželjnijima, jer bolju zaštitu za sebe i porodicu.

SAVRŠEN SLUH I PLAVA JABUKA

Muzičari, psiholozi i neurolozi istražuju uzroke, znajući unapred da tajna nije u uvu, iako takvi bolje dugoročno pamte. Kako je Mocart zapamtio komad zabranjen u Vatikanu koji je samo jednom čuo?

PRIRODNO JE (NE)PRIRODNO

Skoro sva jedinjenja (preko 99 odsto) nastala su u laboratorijama. Od 50 miliona opisanih znatno je više sintetičkih od izolovanih iz prirodnih izvora. Da li su prirodno i veštačko isto ili različito?

ZEMLJA SE NE ZAGREVA

Klimatolozi sa Univerziteta Ist Anglija su u svojem najsvežijem tumačenju doveli u pitanje ptihvaćeno tumačenje da se naša planeta zagreva. To je prestalo još 1997. godine. Sada ih više brine čudni „ciklus 25”.

INTERNET JE I MRTAV I ŽIV

Svetska računarska mreža kakvu znamo „izumire”, jer predstavlja istovremeno i riznicu i deponiju informacija. Rađa li se nova u duhu zapitanosti Stanislava Lema „da nije prošlo vreme okrutnih čuda”?

„MESEČEVA DECA” IZ JAGODINE

Jednojajčani blizanci, Nil i Edvin Milosavljević, rođeni su prvi Amerikanci kročili na Mesec. Edvin je preminuo u 23, Nil životari. Da li je lakše je razlikovati jaje od jajeta nego dva blizanca?

SKOK IZ KOSMOSA NAGLAVAČKE

Austrijanac Feliks Baumgartner namerava da se u slobodnom padu stroglavi ka Zemlji sa visine od 37.186 kilometara! Hoće li preživeti i srušiti 52 godine star rekord Amerikanca Džoa Kitingera?

objavljeno: 02.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.