Budućnost ruskih nanotehnologija

Izvor: Vostok.rs, 16.Jun.2011, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budućnost ruskih nanotehnologija

16.06.2011. -

Rosnano, ruska kompanija formirana radi razvoja i popularizacije nanotehnologija, na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu predstaviće 10 novih visokotehnoloških fabrika, spremnih za puštanje u rad ove godine.

Zadatak državne kompanije Rosnano, u skladu sa kursom na modernizaciju ekonomije Rusije, koji je proglasio predsednik Dmitrij Medvedev, jeste da objedini napore naučnika i proizvođača u formiranju ruske nanoindustrije. U suštini Rosnano je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << solidan venčurni kapitalista, koji odabira na ekspertskoj osnovi perspektive sa tačke gledišta komercijalizacije naučne inovacije, kako bih ih doveo do industrijske proizvodnje. Do danas posmatrački savet kompaniej odborio je 110 projekata sa ukupnim budžetom od 368 milijardi rubalja. Jedan od poslednjih projekata usvojenih za finansiranje jeste otvaranje prve farbike u Rusiji za proizvodnju visokootprene žice za solarne baterije. Rosnano će uložiti u njenu izgradnju 2,6 milijarde rubalja.

Na Sankt-Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu ruska kompanija predstaviće niz novih tehnoloških rešenja iz raznih oblasti, počev od medicine pa do teške mašinogradnje, govori direktor odeljenja programa stimulacije potražnje Rosnano Aleksandar Morozov.

Na forumu prvi put ćemo predstaviti sebe ne više u svojstvu finansijskih investitora i govorićemo ne o tome koju količinu novca smo uložili u investicione projekte, već o onim fabrikama koje pokrećemo. Ove godine nam predstoji pokretanje fabrika koje su već bile izgrađenje, njih je preko 10, i svake godine količina fabrika koje se puštaju u rad je sve veća. To omogućava da se govori o tome da nanoindustrija postoji ne više u razgovorima, već u realnim proizvodnim kapacitetima, i za ove kapacitete neophodno je tržište. U okviru ovog foruma planiramo javno potpisitvanje sporazuma o saradnji sa velikim regionalnim tržištima, takvim kao što je grad Moskva, a mi znamo da je budžet Moskve veći od budžeta Ukrajine. Informisaćemo poštovane učesnike forume o tome na koji način na tržištima, sa kojima smo već uspostavili odnose, napreduje rad na formiranju potražnje za nanotehnološkim rešenjima. Osim toga, na forumu ćemo predstaviti naše nove kompanije i projkete koji će biti obrasci različitih tehnoloških rešenja za razne oblasti, počev od medicine, pa do teške mašinogradnje.

Nanotehnološka rešenja mogu da budu primenjena ne samo u novim, već i u tradicionalnim granama. Ruska železnica je počela da sarađuje sa kompanijom Rosnano pre dve godine. Kompanija RŽD kupuje raznovrsnu nanotehnološku produkciju, koja omogućava železničkoj grani da poveća efikasnost svoje delatnosti, od osvetljenja povoću svetlosnih dioda do specijalnog antikorozionog pokrića.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.