Antarktida - 100: ruski ronioci ka rekodu

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2014, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antarktida - 100: ruski ronioci ka rekodu

04.12.2014. -

Ruski ronioci iz Kazanja (Tatarstan) spremaju se da izvedu spuštanje, zaron bez presedana niz obale Antarktika. Učesnici ekspedicije „Antarktida-100“ spustiće se na dubinu od 100 metara. Do sada u ovom regionu još niko ništa slično nije radio. Cilj ove akcije je ne samo rekord, već i izučavanje hidrosistema Južnog okeana.

Na ovim širinama, spuštanje je bezbedno na 20 metara. U okeanu Antarktika ruski ronioci će postati pioniri- još niko nije činio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ništa slično, objasnio je za „Glas Rusije“ koordinator projekta „Antarktik- 100“ Sergej Salejev:

- Mogućnosti razvoja čoveka- jedan je od ciljeva ekspedicije. Sada se zaron na 100 metara čini kao nešto nemoguće. Ali u bliskoj budućnosti, kroz ovakve ekspedicije, kao što je naša, čovek će se osećati sasvim obično.

Svoj rekord ruski ronioci žele da postave oko ruske polarne stanice „Belinsgauzen“ na ostrvu King Džordž. Prema rečima koordinatora projekta „Antarktida-100“, na pripremu za zaron će otići 3-4 dana, a još neko vreme će biti neophodno za traženje odgovarajućeg mesta:

Tačno mesto za zaron biće određeno uz glavni kriterijum, a to je bezbednost. Ako se to čini uz samu obalu, tamo ima mnogo života, mnogo predatora. Osim toga, biće izabrano mesto gde možemo odraditi probe, ispitati opremu, kao da se spuštamo na 100 metara.

Sadašnja ekspedicija je treća etapa projekta „Hladni pol“. Cilj je izučavanje vodenih ekosistema dalekog severa, Arktika i Antarktika, izučavanje i razrada metoda zarona u ekstremnim uslovima. Prve dve etape bile su posvećene istraživanju jedinstvenih jezera Jakutije. Bila su postavljena dva svetska rekorda u dubokovodnom zaronu na hladnom polu. Prvi pokušaj će biti 10.decembra. A kući će se ovi hrabri ronioci vratiti oko Nove godine. Sa sobom su poneli Kuran, Toru i pravoslavnu ikonu Kazanske boogorodice, kao simbol međunacionalnog i međukonfesionalne saradnje. Među učecnicima ekspedicije ima ljudi raznih nacionalnosti i veroispovesti.

Jelena Kovačić, 

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.