Vanzemaljci nisu ni mali ni zeleni, već kao mi

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jul.2015, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vanzemaljci nisu ni mali ni zeleni, već kao mi"

Vanzemaljci nisu ni mali ni zeleni, već liče na ljude jer je princip "konvergentne evolucije" jednak za sve, tvrdi naučnik sa Kembridža Sajmon Konvej Moris. Vodeći evolucioni biolog veruje da su se vanzemaljci, koji liče na ljude, razvili bar na jednoj od mnogih planeta koji imaju karakteristike Zemlje.

Moris objašnjava da "konvergentna evoucija" znači da različite vrste, nezavisno jedne od druge, razvijaju slična obeležja.

- Realna je mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da su stvari koje smatramo najvažnijim, kao što su kognitivna sofisticiranost, veliki mozgovi, inteligencija... takođe konvergentni - smatra Moris.

Prema tom principu slično izgleda i biljni i životinjski svet na drugim planetima. Naravno, to ne znači da svaka planeta koja poput Zemlje ima život, a kamoli humanoide. Ali, ako se priča o sofisticiranoj biljci, ona će izgledati kao cvet.

- Ako želite da letite postoji tek nekoliko načina na koje se to može. Ako želite da ronite, takođe postoji tek nekoliko načina na koje se to može, bez obzira da li ste Zemljanin ili vanzemaljc - tvrdi naučnik sa Kembridža.

Ako želite toplokrvnost, kao kod ptica i sisara, postoji samo nekoliko načina na koje se to može ostvariti, doda je ovaj naučnik.

- Čitava priča o vanzemaljcima, potraga za solarnim planetama, misije na Mars... Sve se to kreće tako velikom brzinom da možemo biti prilično sigurni da će sve dosadašnje ideje biti otvorene za reviziju idućih godina - kaže Moris.

On smatra da se vanzemaljci, možda, kriju, kao što je govorio pisac naučne fantastikeArtur Klark, ili da, kao što neki drugi vjeruju, mi živimo u virtuelnom svetu.

- Verujem da su ljudi tek počeli da "grebu" po površini stvarnosti - zaključuje Moris.
Pogledaj vesti o: NLO

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.