Šest stvari koje morate znati o 2019. godini u NBA ligi

Izvor: RTS, 03.Jan.2020, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest stvari koje morate znati o 2019. godini u NBA ligi

Proteklu godinu NBA liga je iskoristila za svoj dalji rast i osvajanje novih tržišta. Pored toga, tokom iste u njoj se dešavalo puno, puno toga. Sukobi, potpisi i povrede. Pobede, porazi i nestvarni koševi. A pisala se i istorija, više puta i na više mesta. Ovako smo je mi videli u ogledalu.
S tim u vezi izabrali smo (teškom mukom) šest stvari >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje su obeležile 2019. NBA godinu.
1. Titula otišla u TorontoGodina 2019. bila je istorijska po mnogo čemu, a najviše po tome što je prvi put šampion lige postala ekipa van američkog tla, iz Kanade – Toronto.

U fenomenalnom plej-of nastupu nakon što su u doigravanje ušli sa druge pozicije, a u kojem ih je predvodio kasniji MVP finala Kavaj Lenard, Reptorsi su redom bili bolji od Orlanda (4-1), Filadelfije (4-3), Milvokija (4-2) i na posletku Golden Stejta (4-2).
Velike zasluge za taj podvig idu i na račun generalnog menadžera Masaja Udžirija, koji je svojim odlukama i rizicima tokom te, ali i ranijih godina taj uspeh suštinski pripremio.
2.  Kavaj Lenard, titula i nova selidbaVeć pomenuti Kavaj Lenard je uz puno pomoći lekara, odmora odnosno tzv. load managment-a uspeo da odigra najbolju sezonu karijere i kruniše je drugim šampionskim prstenom, sa drugim timom.
Odigravši 60 od 82 utkamice u regularnoj sezoni, on je sačuvao svežinu za plej-of, a tamo podigao lestvicu veoma visoko (30.5 poena, 9.1 skokova, 3.9 asistencija i 17.7 ukradenih lopti).
Pamtiće se dugo njegov koš za pobedu u poslednjoj sekundi sedmog meča polufinala protiv Filadelfije, ali i odlične igre u finalu protiv oslabljenih Voriorsa.

Lenard je bio u centru pažnje i mesec dana kasnije, kada je odlučio da se vrati u svoju Kaliforniju i potpiše ugovor sa Los Anđeles klipersima, koje je tako automatski učinio jednim od glavnih favorita za prsten.
3. Kevin Durent, povrede i odlukaJoš jedan čovek je obeležio godinu je Kej-Di.
Dobru sezonu, u kojoj se Voriorsima smešila treća uzastopna titula, završio je sa dve povrede u plej-ofu. Druga, koja se desila u petom meču finala protiv Toronta, bila je ona iz kategorije najtežih i najzahtevnijih za lečenje.

Pokidao je Ahilovu tetivu na desnoj nozi, zbog koje će verovatno propustiti celu sezonu 2019/20.
U takvoj situaciji, sa znanjem da neće uskoro na parket, on je u letnjem prelaznom roku izabrao da se preseli na Istok i potpiše za Bruklin netse, i na taj način znatno promenio odnose snaga u ligi, ali i označio početak kraja šampionske dinastije iz San Franciska (Vorirsi su napustili Ouklend).
4. Trejdovi i potpisiKako i svake godine, trejdovi i "free agency" potpisi zabavljali su NBA fanove pored samih mečeva. Podsećamo na one najvažnije:
Kris Pol je poslat u Oklahomu u zamenu za Rasela Vestrbuka, koji se pridružio Hardenu u Hjustonu. Entoni Dejvis je posle nekoliko neuspešnih pokušaja konačno stigao iz Nju Orleansa u Lejkerse. Pol Džordž je nakon dogovora sa Lenardom tražio i dobio trejd u Kliperse, dok su u suprotnom smeru otišli Šaj Gildžes Aleksander i Danilo Galinari uz dobar deo pikova.

Klubove su promenili i Majk Konli i Mark Gasol, koji su iz Memfisa otišli u Jutu odnosno Toronto, dok su opciju potpiši i trejduj za novu sredinu koristili Durent na putu za Bruklin, Džimi Batler u odlasku u Majami i Kemba Voker, koji je Šarlot zamenio Bostonom
Kao slobodni agenti klubove su menjali i Kajri Irving (Bruklin), Malkom Brogdon (Indijana), Derik Rouz (Detroit), ali i Karmelo Entoni, koji se u NBA ligu vratio nedavno u dresu Portlanda.
5. Sukob na relaciji NBA-Kina zbog tvita Derila MorijaPočetkom oktobra meseca, u vreme predsezone, odnose NBA lige i brzorastućeg kineskog NBA tržita ugrozi je jedan tvit. Napisao ga je i okačao, ali ubrzo i obrisao Deril Mori, generalni menadžer Hjuston rokitsa.

On je tom ne(prilikom) podržao proteste u Hong Kongu i pokrenuo lavinu reakcija iz Kine.
Kineski sponzori su raskidali ugovore sa timovima i ligom, oktazivani su prenosi i mečevi, a na udaru se zbog pokušaja smirivanja strasti i "spuštanja lopte" našao i najbolji igrač današnjice, prva zvezda Lejkersa Lebron Džejms.
6. Zvezda za budućnost - Zajon VilijamsonNBA liga je u 2019. verovatno dobila superzvezdu za narednu deceniju. Njegovo ime je Zajon Vilijamson, koji je pažnju NBA timova i javnosti privukao mnogo pre nego što je u ligu i došao.
Iako zbog povrede (ali i viška kilograma) još uvek čeka svoj NBA debi (igrao je nekoliko mečeva u predsezoni), opšte je mesto i rašireno mišljenje da je on "next big thing".
Veliku sreću na NBA trejd lutriji imali su Nju Orleans pelikansi, koji su razmljivo sa prve pozicije i uzeli Zajona, koji je ubrzo potom dobio i sponzorski ugovor od "Džordan brenda", da nosi njihove patike.

Dakle, godine koje dolaze pripadaju Zajonu Vilijamsonu. Ali verovatno i Luki Dončiću.
Marko LjUBOMIROVIĆ (LjubomirovicM)

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.