NE SME DA OJAČA: NBA sa FIBA potkopava Evroligu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 23:23

NE SME DA OJAČA: NBA sa FIBA potkopava Evroligu?

Već su urađene i finansijske procene.

NBA liga namerava da se uključi u evropske tokove košarke, pošto prema pisanju ''Sportika'', najjača košarkaška liga na svetu planira da sa FIBA napravi novu Evropsku ligu.

Čini se da NBA i FIBA imaju zajednički cilj rušenja sadašnje Evrolige. Navodno NBA u saradnji sa FIBA kao partenrom pklanira >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da osnuje novu ligu, a do te ideje je došlo posle procene investicione banke ''Raine Gropu NBA'' koju je najjača košarkaška liga sveta angažovala da proceni evropsko tržište.

Prilikom izrade procene se istraživalo koliko zapravo vrede tržišta Evrope i Bliskog istoka, a njihov potencijal je oko trimilijarde dolara godišnje. NBA godišnje zarađuje 13 milijardi dolara, dok je prosečna vrednost franšize u ligi oko četiri milijarde dolara. U Evropi NBA trenutno zarađuje nekoiko stotina miliona dolara godišnje na osnovu TV prava, a razlog tome su vremenske zone, pa se u Evropi emituje tek 40 mečeva u udarnom terminu godišnje.

Uzevši u obzir i da Dubai treba u perspektivi da posatne član ABA lige, kao i Evrolige što će doneti dodatni novac i uticaj, pitanje je koliko NBA želi da ostane mirna na povećanje finansija i popularnosti Evrolige.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.