Jokiću stižu jaka pojačanja: Bogdanović i Heris?

Izvor: Mondo, 16.Maj.2019, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jokiću stižu jaka pojačanja: Bogdanović i Heris?

Karnišovas leto dočekuje bez prava izbora na NBA draftu, ali sa dovoljno prostora u "selari kepu" za najmanje dve velike zvezde sa poduže liste slobodnih agenata. Kizla i Singer predlažu Bogdanovića i Herisa.

Denver Nagetsi dočekuju sezonu 2019/20 kao drugi najbolji tim Zapada iz prethodne sezone (54-28), koji je neiskustvo platio porazom u sedmoj utakmici polufinala sa Portland Blejzersima.

Arhitekta ovog sastava, legendarni litvanski košarkaš Arturas >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Karnišovas, koji je stigao u Kolorado 2013. i četiri godine kasnije avanzovao iz asistenta u generalnog menadžera, ostao je bez prava izbora na predstojećem draftu, ali... U isto vreme, pred Karnišovasom i njegovim prvim saradnikom Timom Konelijem, otvaraju se brojne mogućnosti pred leto koje će veliki broj NBA zvezda dočekati kao slobodni agenti.

Generalno, mladom timu trenera Majkla Malouna, a to je moglo da se vidi i u serijama sa San Antonio Sparsima i Trejlblejzersima, u ovom trenutku potrebniji su provereni, dokazani, iskusni i "namazani" igrači, nego "rukiji" diskutabilnog kvaliteta sa kraja prve i druge runde drafta.

JOKIĆ O REPREZENTACIJI: VIDEĆU SA MOJIMA...

Posle sveopšteg "čouka" u majstorici sa Portlandom, u kojoj je samo Nikola Jokić uspeo da pogodi van linije 7,24, glavna tema u Koloradu je završetak rekonstrukcije tima započet Karnišovasovim dolaskom pre šest godina, a simbolično - sve bi trebalo da počne razlazom sa njegovim prvim angažovanim igračem, Polom Milsapom.

Nagetsi su tada učinili krilnog centra Atlante Hoks jednim od najplaćenijih igrača lige, potpisali sa njim saradnju do 2020. godine prema kojoj bi naredne sezone ovaj 34-godišnji veteran trebalo da zaradi okruglo 30 miliona dolara, ali i zadržali pravo da baš narednog leta izađu iz tog mamutskog ugovora bez  posledica po organizaciju i učine Milsapa slobodnim u potrazi nove sredine.

GRAFIKA:
STRAŠNA SEZONA NIKOLE JOKIĆA

Foto: hoopshype.com screenshot

Kevin Durent, Kavaj Lenard, Kajri Irving, Kemba Voker, Klej Tompson, Džimi Batler, Danđelo Rasel, Tobajas Heris, Kristaps Porzingis, Kris Midlton, Nikola Vučević, Demarkus Kazins, Džulijus Rendl, Al Horford, Mark Gasol, Bojan Bogdanović, Bruk Lopez, Deandre Džordan, Malkom Brogdon, Nikola Mirotić, Goran Dragić, Dani Grin, Džej-Džej Redik, Harison Barns, Markus Moris, Tadijus Jang, Rudi Gej, Riki Rubio i Derik Rouz samo su neki od igrača koji će na leto postati delimično ili potpuno slobodni agenti.

Ukoliko bi se Karnišovas odlučio za otkaz Milsapu, čija je plata ove sezone bila previsoka u odnosu na mogućnosti na terenu, Denver bi imao mogućnost da potpiše jake ugovore ne sa jednom, već dve aktuelne NBA zvezde, jer... U sezoni na izmaku, kompletan tim Nagetsa koštao je 118 miliona, ako se saberu samo potpisane plate za narednu sezonu ovaj tim košta svega 91 milion dolara.

Poređenja radi plate igrača Majami Hita iznosile su 153, Golden Stejt Voriorsa 146, Oklahoma Siti Tandera 145, Toronto Reptorsa 136, Milvoki Baksa 131, Portland Trejblejzersa 130 miliona ove sezone...

Rastankom sa Milsapom, Denver bi sveo troškove plata igračima na oko 60 miliona evra pre nego što bi julski pregovori sa slobodnim agentima uopšte i počeli, a prema pisanju vodećih američkih medija projektovani NBA prosek iznosiće oko 132 miliona dolara u sezoni 2019/20.

JOKIĆ: OVO JE MOJA KRIIVCA!

Zvanično, "selari kep" iznosiće 109 miliona, ali će vlasnici timova koji imaju šansu da se bore za titulu pristajati da plaćaju "taksu na luksuz" - odnosno dolar za svaki dolar preko "selari kepa".

Karnišovas, smatraju Mark Kizla i Majk Singer iz Denver Posta, trebalo bi da razmisli o potpisivanju dugoročnih ugovora sa Bojanom Bogdanovićem (30) i Tobajasom Herisom (26). Bek Indijane Pejsers i krilo Filadelfije Seventisiksers dočekali su kraj sezone kao slobodni agenti, nakon što su tokom sezone postizali prosečno 18, odnosno 20 poena po meču.

DENVER SE PREPAO:
PORTLAND U FINALU KONFERENCIJE

Foto: MN Press

Ova dvojica novinara veruju da bi, pored rastanka sa Milsapom, iskustvo i stil igre Bogdanovića i Herisa bio pravi izbor za ono što Nagetsi igraju praktično od februara 2017. i Karnišovasovog trejda u kojem je Jusuf Nurkić kao startni centar poslat u Portland za Mejsona Plamlija i pravo izbora u drugom krugu drafta 2018.

Denver se tada odlučio da izgradnju potencijalno šampionskog tima gradi oko Jokićevog talenta, što je bila odluka vredna utakmice za plasman u finale konferencije samo godinu dana kasnije.

"Sa 26 godina, Heris je sve što bi Nagets voleli da je Milsap u svojoj 35. godini, ali nije i ne može da bude. Oh, Sep i dalje može da igra odgranu i bude mentor mlađima? OK, ali to nije dovoljno za platu od 30 miliona po sezoni", rekao je Kizla i dodao:

"Problem bi moglo da bude to što će neki timovi ponuditi Herisu 25, pa i 30 miliona po sezoni, a ne verujem da će Denver biti među njima".

DA LI BI JOKIĆ BIO TAKO DOBAR DA NIJE OKRETAO GUMU?

Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Bogdanović je ove sezone šutirao trojke 42 odsto.

Veruju i da bi još neupotrebljeni Majkl Porter Džunior, 7. pik sa prošlogodišnjeg drafta koji je potom morao na operaciju leđa i dug oporavak, brže nadoknadio propušteno uz Herisa, košarkaša koji u NBA važi za sjajnog saigrača, prijatelja, mentora i borca.

"Znam da će navijači 'ludeti' od pomisli da bi mogli da dobiju Kavaja Lenarda, ali hajde da budemo praktičniji... Bogdanović nije bio samo 'ubica Nagetsa' ove sezone, on je upravo taj 'uzmi je i šutni' igrač uz kog bi Denver dobio sedmu utakmicu sa Blejzersima. Ima 30 godina, ali i dalje mu je prst brz na okidaču", rekao je Kizla o igraču koji je zaradio 10,5 miliona ove sezone u Indijanapolisu.



Izvor: YouTube/MONDO portal

Nakon što su poveli 3:2 u seriji sa Portlandom, Nagetsi su izgubili naredna dva susreta u kojima je Milsap šutirao 7/28 iz igre.

Pregovori sa slobodnim agentima počinju u prvoj nedelji jula, zvanično, ali se prvi kontakti sa njihovim agentima ostvaruju znatno ranije, nekada i po sezonu-dve unazad.

Jokić ima ugovor sa Denverom do 2022. godine, prema kom će mu pripasti 27,5, 29,5 i 31,5 milion dolara u naredne tri sezone. Ove, srpski centar zaradio je 25,4 miliona - pet manje od Milsapa. Nagetse na kraju sezone 2019/20 očekuju i pregovori sa Marejom oko njegovog prvog "jakog" ugovora. Startnom pleju ostalo je da odradi poslednju sezonu "ruki" ugovora prema kom će zaraditi 4,5 miliona dolara.
Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.