Istorijska partija Nikole Jokića, Denver vratio brejk

Izvor: VOA, 08.Jun.2023, 05:55

Istorijska partija Nikole Jokića, Denver vratio "brejk"

Nikola Jokić je postao prvi košarkaš u istoriji NBA lige, koji je u finalu plej-ofa imao 30 i više poena, 20 i više skokova i 10 i više asistencija, njegov saigrač Džamal Mari takođe je ostvario "tripl-dabl", a Denver Nagetsi su pobedili u Majamiju - 109:94 i vratili prednost domaćeg parekta u seriji, u kojoj sada - pred četvrti meč na jugu Floride u petak uveče - vode sa 2-1. Jokić je već u prvom poluvremenu imao istorijski učinak - 14 poena, 12 skokova i 7 asistencija, čime je postao tek treći košarkaš u poslednjih 25 godina (uz Lebrona Džejmsa i Tima Dankana) sa 10 i više poena i skokova i 5 i više asistencija za poluvreme - u finalu NBA plej-ofa. Utakmicu je završio sa 32 poena (11-19, 1-2, 7-8), 21 skok, 10 asistencija i 2 blokade za nepunih 44 minuta igre. To mu je ujedno bio i rekordni 10. "tripl-dabl" u ovogodišnjem plej-ofu. Svi ostali igrači zajedno ove godine ostvarili su 4. Jokiću je to treća 30-20-10 utakmica u plej-ofu, druga u ovogodišnjem plej-ofu, dok su preostale dve u istoriji NBA plej-ofa - po jednu - imali legendarni Vilt Čemberlen i Karim Abdul-Džabar. Međutim, to Jokića - očekivano - nije previše uzbudilo. Na pitanje reporterke ESPN-a u intervjuu na parketu odmah posle utakmice šta mu taj učinak znači - odgovorio je u svom stilu: "Da budem iskren, ne mnogo… Samo mi je drago da smo dobili utakmicu".    Mari je igrao minut više od Jokića i završio meč sa 34 poena, po 10 skokova i asistencija, tako da su njih dvojica od večeras jedini tandem saigrača sa "tripl-dablom" od 30 poena u istoriji NBA lige (regularni deo sezone, plej-of ili finale).   U trećoj utakmici, Denver je igrao mnogo agresivnije nego u prethodnoj, i posle velike borbe otišao na poluvreme sa pet poena viška. U trećoj četvrtini, Nagetsi su dominirali i uvećali prednost do maksimalnih 21 poen, a sjajnu minijaturu u tom delu igre, ali i sve ostalo vreme koje je proveo na parketu, imao je ruki Kristijan Braun, koji je ubacio ukupno 15 poena (7-7, 0-1, 1-1), uz 4 skoka, po asistenciju i ukradenu loptu. On je prvi ruki iz Zapadne konferencije sa 15 poena u finalu plej-ofa od 1994. godine i Sema Kasela. Majami je pred kraj utakmice uspeo da priđe na jednocifrenu razliku, ali je Denver uspešno priveo utakmicu kraju i po prvi put u seriji čak i dobio poslednju četvrtinu - 27:26. Pored Jokića, Marija i Brauna, sjajnu partiju pružio je Eron Gordon, koji je ostvario "dabl-dabl" - 11 poena, 10 skokova, a imao je i 5 asistencija. U poraženom timu, najefikasniji je bio Džimi Batler sa 28 poena, Bem Adebajo je završio sa 22 i 17 skokova, a jedini preostali igrač Majamija sa dvocifrenim učinkom bio je Kejleb Martin sa 10 poena. Denver je dominirao u skoku (58-33), ali i u šutu iz igre (51 odsto naspram 37), Nagetsi su imali 8 asistencija više (28-20), tako da izgubljene lopte (13 Denver, 4 Majami) nisu imale presudan uticaj na konačan ishod.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Denver u Majamiju vratio brejk, istorijski tripl-dabl Jokića! (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2023

Košarkaši Denver nagetsa savladali su ekipu Majami hita 109:94, vratili brejk i poveli 2:1 u seriji u finalu NBA lige. Nikola Jokić ostvario je novi tripl-dabl i postao prvi košarkaš u istoriji koji je u finalu stigao do najmanje 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija.  

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.