Da li je Jokić najbolji Evropljanin ikad?

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 10:04

Da li je Jokić najbolji Evropljanin ikad?

Osvajanjem NBA titule Nikola Jokić se i zvanično "kandidovao" za status najboljeg evropskog košarkaša u istoriji.

Jokić je krunisao višegodišnju dominaciju u NBA ligi i nakon dva uzastopna MVP priznanja stigao i do najvažnijeg trofeja u košarci – NBA prstena.

Tako se pridružio velikanima poput Dirka Novickog, Janisa Adetokumba, Paua Gasola i Tonija Kukoča, Evropljanima koji su pisali istoriju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NBA lige.

Dugo je Kukoč važio za verovatno najboljeg Evropljanina koji je igrao u NBA ligi, potom ga je Novicki "svrgao" sa trona donevši Dalas Meveriksima titulu 2011, a onda je sve nadmašio Adetokumbo koji je, poput Jokića, posle dva MVP priznanja stigao do prstena.

Međutim, ako gledamo statistiku, Jokić je bolji od svih njih.

Oborio je toliko rekorda da je besmisleno ih i navoditi, a koliko je impresivan najbolje pokazuje činjenica da posle skoro svake utakmice imamo vest "Jokić prvi u istoriji".

Što je uradio i u finalnoj seriji NBA lige.

Osim toga, Jokić nije samo statistički uticao na NBA ligu i košarku uopšte, već je vremenom postao igrač koji definiše nove trendove ove igre, inspiriše nove generacije igrača, tera rivale da ga kopiraju kako bi se približili njegovom nivou i pre svega trenera da izmišljaju nove taktite i strategije kako ga zaustaviti.

A ove sezone niko nije uspeo u tome – imao je skoro tripl-dabl proseke i u regularnom delu sezone i u plej-ofu, gde je bukvalno "pomeo" konkurenciju koji su, između ostalih, činili Entoni Edvards, Kevin Durent, Lebron Džejms i Džimi Batler.

Uz dužno poštovanje prema navedenim evropskim košarkaškim veličinama, među koje možemo dodati i imena poput Dražena Petrovića, Tonija Parkera, Peđu Stojakovića, Arvidasa Sabonisa i još nekoliko njih, Jokić je jedini koga u svakom pogledu porede sa najvećim legendama NBA lige i prave paralele sa najvećim legendama ove igre Lerijem Birdom, Medžikom Džonsonom, Viltom Čemberlenom pa čak i Majklom Džordanom nakon ovosezonskog plej-ofa.

Stoga je više nego na mestu pitanje – da li je Nikola Jokić najbolji evropski košarkaš u istoriji?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.