Da li će Jokić igrati za Srbiju? Oglasio se Svetislav Pešić

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 17:37

Da li će Jokić igrati za Srbiju? Oglasio se Svetislav Pešić

Euforija zbog osvajanja titule u NBA ligi Nikole Jokića još uvek traje u Srbiji, ali već svi nekako stidljivo čekaju njegovu odluku o igranju za nacionalni tim.

Sezona za njega je završena, a pred vratima je već Mundobasket na Filipinima, Indoneziji i Japanu, gde bi Srbija sa NBA šampionom bila jedna od favorita za osvajanje medalje.

Ali, on još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvek nije dao odgovor, iako je načelno prihvatio plan koji je stručni štab još ranije pred njega i ostale igrače postavio.

Najpozvaniji da odgovori na pitanje hoće li Jokić igrati za reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu jeste selektor Svetislav Pešić, koji je nekoliko puta tokom sezone bio gost Jokića u Americi, gde su razgovarali o budućim planovima.

Međutim, selektor je ostao "zakopčan".

"Dve stvari su se desile. Dobra stvar je da je Jokić osvojio titulu i da je završio sezonu, ali se druge lige još ne završavaju. Mi još nismo videli kraj sezone u Turskoj, Španiji, ABA ligi... Tu su sve naši igrači. Ništa se novo ne dešava ni kada je u pitanju Jokić, ni kada su u pitanju drugi igrači. Čekamo da se završi sezona, razgovaramo sa igračima, posećujemo ih... Oni znaju šta ih očekuje, kakav smo program zamislili. Načelno su isti prihvatili, ali ostaje da vidimo šta će biti do kraja sezone", rekao je Pešić za Mozzart Sport i dodao:

"Nama se već nekoliko igrača povredilo, kapiten Lučić sigurno neće igrati. Bilo je povreda u poslednjih mesec-dva, nekih više, nekih manje ozbiljnih. Neki se ne osećaju, fizički sposobnim da mogu da izdrže još jedan napor. Jako kasno im se završava klupska sezona, a rano kreću pripreme za reprezentaciju. Moraćemo da budemo dosta pažljivi, u smislu načina kako da se pripremamo jer neće biti previše dana na raspolaganju. Sada prvo čekamo da se okončaju prvenstva, pa ćemo onda napraviti konkretniju listu za Mundobasketu".

Pešić je upitan da prokomentariše da li je Jokić najbolji košarkaš na planeti?

"Sada je tu mnogo anketa i priča, ali on je sigurno najbolji igrač u NBA ligi ove godine. Ne samo zbog rezultata ili osvojene titule NBA šampiona gde je on bio najbolji i MVP, ne ni zbog statistike, već zbog načina na koji utiče na kompletnu igru tima. On svake godine napreduje, što je vrlo interesantno, a odlika je vrhunskih igrača. Da ne pričam sada ponaosob, mi ovde govorimo o Denveru i Nikoli Jokiću. Svaki vrhunski igrač koji želi dalje da napreduje, on unapređuje sebe i ekipu. Košarka je ipak timski sport. Imamo Novaka Đokovića koji igra individualni sport, ali on stalno ističe timski rad. Košarka i dalje zavisi od timskog rada, isticao sam i ranije, gde na kraju pobeđuju najbolji igrači. Njemu su svi saigrači zahvalni na svemu što on radi, ali je i on njima zahvalan. Još interesantnije i značajnije je kada Nikolu upoređujemo sa ostalim visokim igračima, zvezdama NBA ili drugih sportova, gde je on pokazao da pripada po svim parametrima".

Predsedsnik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović rekao je da Jokić nije najbolji evropljanin u istoriji, a šta kaže selektor Pešić?



"Uvek je bilo drugačije. U ovom, modernom dobu, moramo da kažemo da je najbolji teniser Novak Đoković. Dok se on nije pojavio bilo je igrača koji su bili viđeni kao najbolji tada, kada se drugačije igrao teniser. Isto tako u ovom dobu najbolji košarkaš je Jokić, bar za ovu sezonu. Svaka čast svima, ali on je to potvrdio na delu, da je najbolji u ovom trenutku. Da li je najbolji igrač koji je došao sa prostora Evrope u NBA, verovatno da. Trenirao sam igrače poput Bodiroge, Kukoča, Divca, Šrempfa... Ćosića nisam trenirao, ali sam bio godinama kraj njega kao trener. Praja i Kića takođe... To su sve bili fascinantni igrači, oni su menjali košarku. Danas smo u 2023. godini, a najbolji u košarci je Jokić. Šta će biti sutra, videćemo"
, poručio je popularni Kari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.