Brajant će i sedamnaesti put raditi na Božić

Izvor: Politika, 15.Avg.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brajant će i sedamnaesti put raditi na Božić

U juče objavljenom NBA rasporedu prvenstva 2015/16. as Lejkersa će i u svojoj oproštajnoj, dvadesetoj sezoni, veliki hrišćanski praznik provesti na parketu. – „Adidas” dobio Hardena za 180.000.000 evra

Jedan od najkomplikovanijih matematičkih poduhvata u određivanju rasporeda prvenstva sigurno je uparivanje ekipa u NBA. Pored 30 klubova, koji treba da odigraju po 82. utakmice u periodu od 27. oktobra ove do 13. aprila naredne godine, posebno se vodi računa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kada i koliko dana je neki tim na gostovanjima, kao i to da se što više smanji broj mečeva koji se igraju dan za danom.

Ono što je neka vrsta konstante u poslednje dve decenije jeste odigravanje susreta na Božić sa Kobijem Brajantom u glavnoj ulozi. As Los Anđeles lejkersa u svojoj oproštajnoj (ako mu je verovati), dvadesetoj sezoni rekordni 17. put će veliki hrišćanski praznik provesti radno. Na parketu će njegovi „Jezerčani” odmeriti snage sa gradskim rivalom Klipersima, što opet znači da je Crna mamba (nadimak) tek tri puta u karijeri praznik provodio u krugu porodice.

Bez obzira na to što se ovi mečevi odigravaju još od 1947. u prethodne dve decenije njihova glavna namena je prikupljanje ogromnih dolarskih svota. Toliko da je božićna čarolija pretvorena u dane neverovatnog potrošačkog cunamija.

Osmu godinu uzastopno na programu u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu je pet duela: Golden stejt – Klivlend (repriza ovogodišnjeg finala, u kome su „Ratnici” predvođeni Stefonom Karijem nadigrali četu Lebrona Džejmsa), Majami – Nju Orleans, Oklahoma–Čikago, Hjuston – San Antonio i Lejkers–Klipers.

Jedna od prošlogodišnjih mamipara bili su posebno osmišljeni dresovi sa imenima igrača na leđima i bez rukava po ceni od oko 90 evra u skupljoj i četrdesetak evra u jeftinijoj varijanti.

Za vreme dvanaestočasovnog maratonskog TV prenosa sa obale na obalu SAD, sigurno će, kao i ranijih godina, premijeru doživeti i mnoge nove patike najistaknutijih majstora pod obručima. Do sada, nijedan takav model nije bio jeftiniji od oko 110 evra.

A kada je reč o poslu sa sportskom obućom, juče je Džejms Harden obezbedio i sebe i svoju decu, pa unuke i praunuke…

Vodeća zvezda Hjustona je sa „Adidasom” potpisao trinaestogodišnji ugovor za 180.000.000 evra. Veće novce od popularne Brade (nadimak) dobili su od „Najkija” jedino Kevin Durant (Oklahoma) sa 27.000.000 evra po sezoni (na deset godina od 2014) i Lebron Džejms sa 18.000.000 godišnje.

U SAD „Najki” sa svojim proizvodima pokriva 95 odsto tržišta, a borbu za preostalih pet odsto vode svi ostali. Slična je situacija i u NBA. U sezoni 2014/15. najviše, 283. neposredna proizvođača, nosila su Najkijeve patike, plus 39 sa „Džordan brendom” (deo „Najkijevog” programa), Adidas je „u štali” imao 70, a sve agresivniji i prodorniji „Ander Armur” (vodeća zvezda je Stefon Kari) 13…

Svoju šansu u nemačkom gigantu očigledno vide u prodaji Hardenovih patika u Kini. Njega još tri godine ugovor veže sa Hjustonom. „Rakete” su u najmnogoljudnijoj državi na svetu veoma popularne. Razlog je čuveni kineski košarkaš Jao Ming koji je od 2002. do penzionisanja zbog povrede 2011. nosio dres kluba iz Teksasa…

Ratko Pavlović
Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.