Zeleno svetlo za hapšenja na Kosovu

Izvor: B92, 07.Okt.2010, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleno svetlo za hapšenja na Kosovu

Beograd -- EU, NATO i Srbija, uz saglasnost vlade u Prištini, postigli dogovor o borbi protiv organizovanog kriminala na severu Kosova, piše "Danas".

Kako navodi list, taj dogovor podrazumeva i hapšenja najodgovornijih za kriminal i korupciju.

Na osnovu tog sporazuma, misije Euleksa i Kfora pripremaju obimnu akciju hapšenja osumnjičenih za teška krivična dela u severnom delu Kosovske Mitrovice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i okolini, saznaje "Danas".

Pripadnici policije Euleksa uhapsili su juče u Mitrovici muškarca čiji identitet još nije saopšten, pod sumnjom za više teških krivičnih dela i za kojim je raspisana međunarodna poternica, a u ponedeljak je uhapšen Dejan Vulović, kojeg misija EU između ostalog tereti i za ubistvo.

Prema rečima diplomatskih izvora "Danasa” iz Brisela, Beograda i Prištine, neophodnost da se sprovede obračun s vođama organizovanog kriminala, odnosno da se "konačno zavede red i mir i osigura bezbednost svih građana", utvrđena je na sastancima predsednika Srbije Borisa Tadića i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, uoči i posle izglasavanja rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN.

Za konkretizaciju tog neformalnog političkog sporazuma potom su postali zaduženi kabineti Tadića i Eštonove, u saradnji s misijom Euleksa i MUP Srbije, i uz podršku NATO preko snaga Kfora.

Izvori "Danasa” iz vrha MUP-a Srbije kažu da srpske snage bezbednosti svakako nisu uključene u akcije na teritoriji Kosova, već da pružaju podršku na administrativnoj liniji, i to na osnovu političke saglasnosti Beograda da Euleks i Kfor krenu s hapšenjima onih za koje postoji dovoljno dokaza da stoje iza najtežih krivičnih dela protiv sigurnosti građana.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.