Uz Španiju SAD, Nemačka, Britanija, Francuska, Rusija...

Izvor: B92, 27.Okt.2017, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz Španiju SAD, Nemačka, Britanija, Francuska, Rusija...

Američki Stejt department saopštio je nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije da podržava špansku vladu. Isto učinila i Nemačka, kao i NATO.

Iz SAD navode da podržavaju Španiju u njenim pokušajima "da očuva Španiju jakom i ujedinjenom".

"Katalonija je integralni deo Španije i SAD podržava ustavne mere španske vlade kako bi se Španija očuvala jakom i ujedinjenom", izjavila je portparolka Stejt >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dipartmenta Heder Nauert, prenosi Rojters.

Nakon što je katalonski parlament izglasao nezavisnost te pokrajine od Španije, oglasio se i NATO, koji je saopštio da Španija ostaje važan saveznik te organizacije, kao i da je Katalonija unutrašnji problem Španije, koji treba da se reši u okvirima Španije, prenosi AP.

"Španija je posvećeni saveznik, koji daje bitan doprinos zajedničkoj bezbednosti. Katalonski problem je unutrašnje pitanje, koje bi trebalo da se rešava unutar ustavnog poretka Španije", rekao je visoki zvaničnik NATO.

Nemačka podržava špansku vladu i neće priznati nezavisnost koju je danas popodne izglasao katalonski parlament, izjavio je portparol nemačke vlade Štefan Zajbert.

Prema njegovim rečima, Berlin gleda sa zabrinutošću na eskalaciju dešavanja u Španiji, napominjući da je jednostrano proglašenje nezavisnosti "prekršilo principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španije", prenosi Rojters.

"Nemačka vlada ne prepoznaje takvu deklaraciju nezavisnosti. Berlin podržava jasnu poziciju španskog premijera Marjana Rahoja u njegovim nastojanju da povrati mir i red. Nadamo se da će sve uključene strane iskoristiti preostale mogućnosti za dijalog i deeskalaciju", rekao je Zajbert.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da u potpunosti podržava premijera Španije Marijano Rahoja po pitanju krize u Kataloniji.

"Uvek sam govorio da imam jednog sagovornika u Španiji, to je premijer Rahoj. Postoji vladavina prava u Španiji sa ustavnim pravilima. Marijano Rahoj želi da se ta pravila poštuju i ima moju punu podršku", rekao je Makron, prenosi Rojters.

Kako javlja AFP, portparolka britanske premijerke Tereze Mej je istakla da Britanija ne prepoznaje niti će prepoznati jednostrano proglašenje nezavisnosti koje je doneo regionalni parlament Katalonije.

"Zasnovana je na osnovu glasanja koje je španski sud proglasio nezakonitim. Mi i dalje želimo d vidimo da vladavina prava ostaje na snazi, da se španski ustav poštuje i da je očuvano jedinstvo Španije", rekla je ona.

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je da se odnos Moskve prema pitanju Katalonije nije promenio - odnosno da Rusija poštuje teritorijalnu celovitost Španije.

"Stav je nepromenjen", rekla je Zaharova na molbu agencije Tass da prokomentariše najnovije događaje u Španiji.

Ona je u jednoj ranijoj izjavi naglasila da je za zvaničnu Moskvu Katalonija unutrašnje pitanje Španije.

Italijanski ministar spoljnih poslova Anđelino Alfano poručio je da njegova zemlja ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Katalonije.

Alfano je u saopštenju snažno osudio proglašenje nezavisnosti u katalonskom parlamentu ocenivši da je to "veoma ozbiljan gest koji je izvan okvira zakona", preneo je AP.

Istovremeno, Alfano je izrazio nadu da bi dve strane mogle da razgovaraju kako bi "spasile ljude od eskalacije tenzija". Takođe je naglasila da Moskva poštuje suverenitet i teritorijalnu celovitost Španije. Ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekao je da jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije za Srbiju nema nikakvo pravno dejstvo.

“Isti je put Kosova i Katalonije, samo je problem u tome što u ovom slučaju velike sile ne podržavaju Kataloniju, u slučaju Kosova je bio drugačiji interes. Neće valjda svet da se zasniva na tome da li vas vole ili ne vole velike sile, već mora da se zasniva na međunarodnom pravu”, istakao je Dačić.

Katalonski parlament proglasio je nezavisnost tog regiona od Španije. Španski Senat odobrio mere direktne kontrole nad Katalonijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.