Uprkos incidentima, Kfor povlači deo trupa s Kosova

Izvor: S media, 02.Sep.2009, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uprkos incidentima, Kfor povlači deo trupa s Kosova

Uprkos nedavnim "nesrećnim incidentima" na Kosovu, NATO ne smatra da je "sveukupna bezbednosna situacija promenjena" i zato će početkom 2010. smanjiti broj trupa Kfora sa petnaest na deset hiljada vojnika, izjavio u Briselu, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

"Ja mislim da su se bezbednosne prilike u celini poboljšale i uslovi su se stekli da učinimo taj korak - smanjenje trupa Kfora", rekao je Rasmunsen >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na konferenciji za novinare, upitan da li ima osnova procena američke agencije Stratfor da na Kosovu može doći do zaoštravanja odnosa izmedju albanske strane i Zapada.

Rasmusen je napomenuo da Atlantski savez ima dugoročan cilj daljeg smanjivanja trupa Kfora, ali i predočio da će svaki novi korak u tom smanjivanju snaga na Kosovu biti preduzet uz podrobnu analizu bezbednosne situacije.

"Mi svakako nećemo učiniti nijedan korak koji bi imao nepovoljne posledice na bezbednosnu situaciju na Kosovu i u regionu", rekao je generalni sekretar NATO.

Rasmusen je govorio i o razvoju u Avganistanu i naglasio da je tamo nužno imati "legitimnu vlast" i da zato "avganistanski narod" mora utvrditi da li su protekli izbori bili pošteni ili ne.

On je naveo i da očekuje poboljšanje saradnje s Moskvom u cilju stvaranja "istinskog partnerstva" NATO-Rusija, ali je podvukao i da izmedju dve strane postoje i krupne nesuglasice.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.