UNS i G17 plus osuđuju napad na novinare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS i G17 plus osuđuju napad na novinare

BEOGRAD - Povodom sinoćnjeg napada na snimatelje RTS i Studija B na sinoćnjem mitingu u Beogradu povodom desete godišnjice NATO bombardovanja SRJ, Udruženje novinara Srbije i stranka G17 plus izdale su saopštenja u kojima se taj čin osuđuje a, kako se navodi, od policije se očekuje da napadači budu otkriveni.

UNS u saopštenju upozorava Ministarstvo unutrašnjih poslova da su novinari i snimatelji postali stalne mete izgrednika i da pitanje njihove bezbednosti na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javnim skupovima nije rešeno pa poziva Vladu Srbije da hitno preduzme korake na pripremama za promenu zakona koji bi obezbedio bolju krivično pravnu zaštitu novinara.

U saopštenju UNS podseća da je u saradnji sa Sindikatom novinara Srbije i Asocijacijom medijskih fotografa Srbije pripremio i predstavio Predlog za izmenu zakona kojim bi se strože kažnjavali napadi na novinare i medijske radnike dok su na zadatku, ali da nadležna ministarstva, osim što su inicijativu načelno podržala, do sada nisu preduzela konkretne korake.

Stranka G17 plus osudila je danas napad na novinarske ekipe "Studija B" i Radio-televizije Srbije, kao i vandalsko ponašanje grupe mladića posle sinoćnjeg protesta na Trgu Republike, posvećenog obeležavanju 10. godišnjice bombardovanja Srbije.

Ta stranka od nadležnih organa zahteva da identifikuju i kazne napadače, kao i da primene sve zakonom predviđene mere kako bi se omogućio nesmetan rad novinara i sprečilo uništavanje imovine.

Skup pod nazivom "Za slobodu i dostojanstvo Srbije" na Trgu Republike održan je sinoć, a organizovali su ga Narodni pokret Srbije, organizacija "1389", Udruženje "Sloboda" i niz drugih desničarskih organizacija. Na skupu su napadnuti snimatelji "Studija B" i RTS-a.

Sa skupa se izdvojila grupa izgrednika koja se u centru grada na više lokacija sukobila s policijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.