Stoltenberg šokiran nasiljem u makedonskom Sobranju

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2017, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg šokiran nasiljem u makedonskom Sobranju

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je šokiran nasiljem u makedonskom Sobranju i pozvao sve strane da pristupe dijalogu.

„Sve strane moraju da poštuju demokratski proces i da se upuste u dijalog, a ne nasilje“, objavio je Stoltenberg na Tviteru.

I visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar EU za proširenje Johanes Han najoštrije su osudili nasilje u makedonskom parlamentu, i takođe pozvali na vraćanje stvari u „demokratski proces“.

„Nasilje u parlamentu je potpuno neprihvatljivo i mi pozivamo na smirivanje i uzdržanost. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija moraju da osiguraju bezbednost parlamenta i njegovih članova“, navedeno je u zajedničkom saopštenju Mogerinijeve i Hana.

„Demokratija mora da ide svojim putem“, naveli su oni i dodali da su primili pozitivnu vest o izboru Talata Džaferija za predsednika parlamenta.

EU je uverena da je politički dijalog u institucijama jedini put napred i apelujemo na sve političke aktere da poštuju Ustav zemlje i deluju u duhu demokratskih principa, pristojnosti i zdravog razuma“, navodi se u saopštenju.

Američka ambasada u Skoplju takođe je reagovala na nasilje osudom i navela da priznaje izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja.

„Najoštrije osuđujemo nasilje u parlamentu. To nije u skladu sa demokratijom i neprihvatljiv je način za prevazilaženje razlika“, piše u saopštenju objavljenom na stranici ambasade na Fejsbuku.

Kako se navodi, ključno je da sve političke stranke poštuju pravo i demokratske procese i da se uzdrže od nasilnih akcija koji pogoršavaju ovu situaciju, prenela je MIA.

„Većina poslanika izabrala je Talata Džaferija za predsednika parlamenta tokom regularne, produžene sednice Sobranja, pred javnošću i medijima. Mi ćemo sa njim sarađivati radi podrške demokratiji u interesu Makedonije“, piše u saopštenju Ambasade SAD.

Tanjug

Pogledaj vesti o: Twiter,   Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.