Šef NATO o sumraku sporazuma, Rusiji, Krimu i posledicama

Izvor: B92, 06.Avg.2019, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef NATO o "sumraku sporazuma", Rusiji, Krimu i posledicama

Ulazak Krima u sastav Rusije posledica je konkurencije velikih sila, smatra generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je naveo da se države članice NATO-a, između ostalih i Novi Zeland, češće suočavaju sa globalnim problemima, nego sa regionalnim. Jedan od glavnih izazova za njih je takmičenje velikih sila.

„Vidimo njegove posledice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od Krima do Severne Koreje, od Sirije do Južnog kineskog mora“, izjavio je Stoltenberg u Centru za strateška istraživanja Univerziteta kraljice Viktorije na Novom Zelandu.

Po njegovim rečima, „Porast suparništva velikih sila, probojnija Rusija, vrše pritisak na temelje svetskog poretka, a poslednji primer toga je sumrak Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa“.

Stoltenberg je naglasio da je Rusija postala probojnija u svojoj politici i uspela je da vrati Krim u svoj sastav. Po njegovom mišljenju, Moskva je nastavila da povećava ratni potencijal i prisustvo na Bliskom istoku.

Drugi globalni problem je, po njegovom mišljenju, rast ekonomskog i političkog uticaja Kine. On smatra globalnim izazovima još i terorizam i sajberbezbednost.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Balbek: Krimljane nije zanimao put ka EU, ka NATO-u i drugim „slatkim“ mestima

Izvor: Vostok.rs, 07.Avg.2019, 10:30

Ruski parlamentarci komentarisali su izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o povratku Krima u sastav Rusije. Ranije je šef Severnoatlantske alijanse rekao da se ulazak poluostrva u Rusiju desio zbog povećane konkurencije "velikih sila". Prema rečima poslanika Državne dume Ruslana...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.