Stoltenberg: Rusija ne pokazuje želju za kompromisom

Izvor: RTS, 25.Jan.2019, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Rusija ne pokazuje želju za kompromisom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je nakon sastanka delegacija Rusije i Alijanse, da nije rešen spor o Sporazumu o uklanjanju nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa (INF). Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da SAD ne pokazuju želju za konstruktivan dijalog, javljaju agencije.
Ruski Tas prenosi da je Dmitrij Peskov nakon sastanka sa Jensom Stoltenbergom rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razgovor o problemima INF-a koji teče u razmeni ultimatuma, ne odgovara Rusiji, a da SAD ne pokazuju želju za konstruktivan dijalog.

Bez napretka u pregovorima, SAD su spremne da započnu šestomesečni proces izlaska iz INF-a, 2. februara, navodi britanska agencija.
"Sporazum je zaista ugrožen", napomenuo je Stoltenberg i dodao da Rusija nije pokazala želju za kompromisom, prenosi Rojters.
I druga strana navodi da nema volje da se razgovara o problemima. 
"Nema volje da se razgovara o problemima INF (sa američke strane). Drugi modaliteti poput razmene ultimatuma, neosnovanih optužbi i bezvoljnost da se čuju partneri, nama ne odgovaraju", istakao je Peskov, prenosi Tas.
Ruska agencija navodi da je 23. januara održan brifing na kojem je bilo reči o karakteristikama rakete "iskander 9M729", a da je tom događaju prisustvovalo više od 20 predstavnika stranih zemalja.
Međutim, iako pozvani, događaju nisu prisustvovali predstavnici Nemačke, Francuske, SAD kao ni predstavnici NATO-a i EU.
"Ovo je više nego indikativno", rekao je Dmitrij Peskov komentarišući tada izostajanje predstavnika NATO-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO: Ugrožen sporazum o raketama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Jan.2019

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg rekao je da Rusija ne pokazuje nikakve znakove poštovanja sporazuma o raketama potpisanog u doba Hladnog rata. Ova izjava dolazi sedam dana prije najavljenog povlačenja Sjedinjenih Džava iz istog sporazuma.  NATO vjeruje da Rusija krši sporazum o nuklearnom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Stoltenberg: Sistemi SAD ne narušavaju Sporazum o raketama

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jan.2019

NATO smatra da sistemi naoružanja na Zapadu, zbog kojih Rusija izražava zabrinutost, ne narušavaju odredbe Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, izjavio je u petak generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg...Ranije je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.