Stoltenberg: CG spremna da zaštiti svoj narod

Izvor: Blic, 03.Dec.2015, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: CG spremna da zaštiti svoj narod

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg čestitao je Crnoj Gori dobijanje poziva za priključenje Severnoatlantske alijanse istakavši da je ta država sada obnovila svoju suverenost, te da su njene oružane snage sada jače i spremnije da zaštite crnogorski narod.

U autorskom tekstu objavljenom na podgoričkom portalu CdM, Stoltenberg je poručio da NATO ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tera bilo koju zemlju da mu se pridruži i istakao da poziv za priključenje Crnoj Gori nije usmeren protiv bilo koga.

"To je zbog naše zajedničke bezbednosti. Radi se o tome da Crna Gora slobodno izabere svoj put kao suverena nacija. Napredak koji je Crna Gora ostvarila takođe pomaže da se trasira put ka članstvu u Evropskoj uniji", naveo je Stoltenberg i dodao da su zemlje NATO-a i EU su zajednice savremenih demokratija.

"Mi delimo iste vrednosti. Devet od deset građana EU živi u nekoj od NATO država. Zajedno su, politika otvorenih vrata NATOa i politika proširenja EU, unapredile bezbednost i stabilnost širom Evrope i doprinele našoj viziji Evrope kao jedinstvene u slobodi i miru", napisao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, ovo nije kraj putovanja za Crnu Goru, ali je početak nove faze, a članstvo Crne Gore će takođe doneti korist i NATO-u.

"To će dodatno osnažiti bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu, regionu koji je dugo zaostajao zbog nestabilnosti i sukoba. Crna Gora ima ponosnu vojnu tradiciju i ima iskustvo u oblastima kao što su brdsko ratovanje i pomorska sigurnost. I članstvo Crne Gore će pokazati svima onima koji teže istom cilju da, ukoliko se neka zemlja posveti tome, isto će učiniti i NATO. Naša vrata ostaju otvorena", naveo je generalni sekretar NATO-a.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Stoltenberg: Crna gora spremna da zaštiti svoj narod

Izvor: Studio B, 03.Dec.2015

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg čestitao je Crnoj Gori dobijanje poziva za priključenje Severnoatlantske alijanse i rekao da je ta država sada obnovila svoju suverenost i da su oružane snage sada jače i spremnije da zaštite crnogorski narod...U autorskom tekstu objavljenom na podgoričkom...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.