Srpski dokumentarac o masovnim zločinima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2016, 06:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski dokumentarac o masovnim zločinima

Eksperimentalni dokumentarni film "Dubina dva", koji nastoji da rasvetli zločine od pre 17 godina tokom NATO bombardovanja i postojanje masovne grobnice u beogradskom predgrađu Batajnica, biće prikazan na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Kako je saopštio Fond za humanitarno pravo, niskobudžetni film u režiji Ognjena Glavonića polazi od činjenice da je 2001. obelodanjeno postojanje grobnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa više od 700 ljudskih tela koja su, kako se navodi, 1999. iskopavana iz primarnih masovnih grobnica na Kosovu i prevožena kamionima i hladnjačama na tajne lokacije u Srbiji.

Danas, 15 godina kasnije, uprkos činjenici da se najveća masovna grobnica nalazila nedaleko od centra Beograda i da je među telima nađeno i 75 dece na mestu masovne grobnice nema nikakvog obeležja niti spomenika, a skoro niko danas u Srbiji ni ne zna za ovaj slučaj niti priču iza njega, navodi se u saopštenju.

Film je nastao u produkciji Non-Aligned Films i Fonda za humanitarno pravo. Producenti su Dragana Jovović i Sandra Orlović, snimateljka Tatjana Krstevski, montažerka Jelena Maksimović, a dizajn zvuka je uradio Jakov Munižaba.

Glavonićev prethodni dokumentarac, ''Živan pravi pank festival'', prikazan je na više od 40 domaćih i inostranih filmskih festivala, kao što su Roterdam, Cinema du Reel, CPH:DOX, IndieLisboa...

Berlinale, koje se ove godine održava od 11. do 21. februara, jedan je od najvećih i najprestižnijih filmskih festivala.

Svetska premijera "Dubina dva" biće održana u okviru selekcije "Berlinale Forum", u kojoj se uglavnom prikazuju avangardni, eksperimentalni radovi, video eseji, političke reportaže, i još neistraženi filmski predeli i izrazi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.