Šemonjak: Velike šanse za poziv Crnoj Gori

Izvor: VOA, 19.Avg.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šemonjak: Velike šanse za poziv Crnoj Gori

Ministar odbrane Poljske Tomaš Šemonjak je tokom posete Podgorici rekao da Varšava podržava punopravno članstvo Crne Gore u NATO

Šanse da Crna Gora uđe u NATO su velike i nesumljivo je da je ona lider u odnosu na ostale države koje žele da pristupe Alijansi, ocijenio je ministar odbrane Poljske Tomaš Šemonjak koji je danas boravio u zvaničnoj posjeti Podgorici

On je danas, u razgovaru sa ministrom odbrane Crne Gore Milicom Pejanović-Đurišić, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << kazao da je Poljska za to da Crna Gora uđe u NATO i postane punopravni član.

“Doprinijećemo tome i učiniti sve da donesena odluka na sastanku ministara u decembru rezultira uručenjem poziva za NATO Crnoj Gori sljedeće godine u Varšavi”, naveo je Šemonjak.

Prema njegovim riječima, stav Poljske proizlazi iz volje crnogorskog naroda i zbog toga šta je država uradila da uđe u NATO.

“Stav Poljske proizilazi i iz bezbjedonosnih razloga i činjenice da imamo politiku otvorenih vrata u NATO-u koju nastavljamo kako bi Crna Gora doprinijela stabilizaciji na jugu Evrope”, dodao je Šemonjak.

On je kazao da je Poljska spremna da bude "advokat Crnoj Gori na putu za članstvo u Alijansi".

“Želimo veću vojnu prisutnost savezničkih vojski u istočnoj i južnoj Evropi, odnosno u naše dvije države”, pojasnio je Šemonjak.

Pejanović-Đurišić je podsjetila da će se početkom juna naredne godine, održati NATO Samit u Vršavi i očekivanja Crne Gore, kako je navela, od Samita su velika.

“Nema nikave sumnje da su ta očekivanja definisana na način da je Crna Gora uradila sve, ispunila uslove i kriterijume koji su neophodni za dobijanje pozivnice za punopravno članstvo u NATO”, kazala je Pejanović-Đurišić.

Ova posjeta, kako je navela, prilika je da se razmijene informacije, predstavi sve ono što je odrađeno, ne samo u sektoru odbrane nego i u vezi sa četiri seta različitih pitanja relevenatnih za članstvo u NATO.

Ona je kazala da je Poljska u grupi članica NATO-a koje bezrezervno podržavaju evroatlanski put Crne Gore.

“Ona će nam pomoći da u posljednjim mjesecima ove godine, u pripremi decembarskog NATO sastanka ministara vanjskih poslova postigemo dovoljan stepen podrške u okviru Alijanse koji će omogućiti da realizujemo strateški cilj visokog prioriteta ne samo Vlade nego i države Crne Gore”, poručila je Pejanović-Đurišić.

Prema njenim riječima, današnji razgovori iskorišteni su i za razmjenu informacija o aktualnih dešavanjima na istoku i jugu Evrope, i u tom dijelu postignut je sporazum u vezi sa sadržajem bilateralne saradnje.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.