SAD spremne da sarađuju s Rusijom oko štita

Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD spremne da sarađuju s Rusijom oko štita

SAD su spremne da razmotre novi način raspoređivanja raketne odbrane u Evropi, koji bi uključio i Rusiju, rekao državni podsekretar Vilijam Berns. Ukrajina i Gruzija još nisu spremne za ulazak u NATO, tvdri Berns.

Američki državni podsekretar Vilijam Berns izjavio je da su SAD spremne da razmotre nov način raposređivanja raketne odbrane u Evropi, koji bi uključio i Rusiju.

SAD su spremne da blisko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konsultuju sa partnerima u Češkoj i Poljskoj o postavljanju raketnog štita u tim zemljama, ali da su "svakako saslušale i razloge za zabrinutost koje Moskva ima u tom pogledu", rekao je Berns u intervjuu ruskoj agenciji Interfaks.

"Mi smo otvoreni za saradnju sa Rusijom i našim partnerima u NATO u vezi sa novom konfiguracijom raketne odbrane, koja bi uzela u obzir ono što svako od nas ima na raspolaganju", dodao je Berns.

"Mi želimo da se konsultujemo sa parnerima u NATO i Rusijom kako bi videli da li možemo da uspostavimo zajednički pristup raketnoj odbrani koja bi štitila sve nas," istakao je visoki američki diplomata.

Na pitanje da li to znači da su SAD spremne da sarađuju sa Rusijom i NATO u stvaranju raketnog štita protiv Irana i Severne Koreje, on je rekao da će administrcija Baraka Obame biti otvorena za nove oblike saradnje po tim pitanjima.

Berns je podvukao da nijedan američki predsednik sebi ne može da dozvoli situaciju u kojoj bi SAD bile izložene potencijalnim napadima nuklearnih projektila iz zemalja poput Severne Koreje i Irana.

"Međutim, ukoliko snažnim diplomatskim naporima sa Rusijom i drugim partnerima možemo da smanjimo ili eliminišemo tu pretnju, to će sigurno uticati na naše viđenje raketne odbrane."

Ukrajina i Gruzija još nisu spremne za ulazak u NATO

Berns, koji se ove nedelje u Moskvi sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, smatra da SAD i Rusija imaju priliku da postavljanje međusobnih odnosa na nove produktivnije osnove, napominjući da to uključuje i saradnju na nuklearnom planu.

"SAD i Rusija zajedno imaju 95 odsto svetskog nuklearnog arsenala. Važno je da damo dobar primer svetu kako sami upravljamo i smanjujemo svoj nuklerani arsenal i radimo zajednički na sprečavanju proliferacije nuklearnog oružja kako teroristi ne bi mogli da ga se domognu", naveo je Berns.

Komentarišući pitanje ulaska Gruzije i Ukrajine u NATO, čemu se Rusija oštro protivi, Berns je rekao da SAD podržavaju članstvo u Severnoatlantskoj alijansi svih zemalja koje to žele i ispunjavaju određene kriterijume, ali da Gruzija i Ukrajina još nisu spremne za to.

"Ukrajina i Gruzija danas nisu spremne za članstvo u NATO."

Visoki američki diplomata je istovermeno demantovao glasine da SAD planiraju postavljanje vojnih baza u Gruziji, kao odgovor na nameru Rusije da postavi baze u gruzijskim otcepljenim republikama, Južnoj Osetiji i Abhaziji.

"SAD ne planiraju nikakve vojne baze u Gruziji", rekao je i dodao da nije upoznat ni sa izveštajima o tome da Rusija namerava da postavi baze u pomenutim republikama koje je Moskva priznala kao nezavisne države.

"Veći deo međunarodne zajednice se ne slaže sa Rusijom o statusu Južne Osetije i Abhazije. Ali mi smatramo da je važno mirno rešavati razlike," rekao je Berns.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.