Rusija nema pravo da se meša u odluku Crne Gore

Izvor: Akter, 20.Nov.2015, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija nema pravo da se meša u odluku Crne Gore

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Beogradu da odluku o članstvu Crne Gore u toj vojnoj alijansi donose Crna Gora i članice Saveza i da niko drugi nema pravo da se meša u takvu odluku

"Crna Gora je suverena i nezavisna zemlja i kao takva ima pravo da odluči o svom putu, uključujući bezbednosne saveze čiji deo želi da bude", izjavio je Stoltenberg posle razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Stoltenberg je dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << će 28 zemalja članica na sastanku ministara spoljnih poslova 1. i 2. decembra doneti odluku da li će Crnoj Gori biti upućen poziv za članstvo i da "nijedna treća zemlja nema pravo da pokuša da interveniše u tom procesu".

Rusija je u četvrtak pozvala Crnu Goru da preispita odluku o članstvu, ocenjujući da bi njen prijem u NATO bio "ishitren", da bi "ozbiljno narušio tradicionalno, prijateljske odnose" dve države, te da bi doveo u pitanje "kompletan rad na formiranju opšteevropske arhitekture bezbednosti".

"Bilo kakvo mešanje Rusije može da dovede do jačanja spremnosti da se Crna Gora pozove da postane član NATO", kazao je Stoltenberg.

Istakavši da je osnovni princip saveza da se poštuju odluke pojedinačnih suverenih država, Stoltenberg je kazao da NATO poštuje ako neka država ne želi da bude članica tog saveza.

"Nijedna država nije silom naterana da postane članica NATO", dodao je Stoltenberg.

Vučić je istakao da je Srbija suverena i nezavisna zemlja, da nikoga ne ugoržava i da ima tradicionaln dobre odnose s Rusijom, ali da nije članica ni NATO ni ODBK (Organizacije za kolektivnu bezbednost),

"Srbija ima veoma dobre odnose s NATO i želi da ih unapređuje i radićemo vredno na tome", kazao je Vučić.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi pritisci Rusije da Crna Gora ne uđe u NATO

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Nov.2015

Samo 10 dana uoči ministarskog sastanka NATO-a, na kome treba da se odluči da li će Crna Gora dobiti pozivnicu za učlanjenje u tu vojno-političku alijansu, zvanična Moskva nastupila je sa nikad jačim pritiskom i jasnijim opomenama Podgorici. Još jednom Rusija je pozvala Crnu Goru da razmotri...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Stoltenberg: Rusija nema pravo da se meša u odluku o članstvu Crne Gore

Izvor: Beta Video, 20.Nov.2015

BEOGRAD - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Beogradu da odluku o članstvu Crne Gore u toj vojnoj alijansi donose Crna Gora i članice Saveza i da niko drugi nema pravo da se meša u takvu odluku. ``Crna Gora je suverena i nezavisna zemlja i kao takva ima pravo da odluči o...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.