RT: Ukrajina treba da bude „nezavisna“ – Stoltenberg

Izvor: Vostok.rs, 12.Mar.2024, 14:14

RT: Ukrajina treba da bude „nezavisna“ – Stoltenberg

NATO mora da nastavi da podržava Kijev kako bi mogao da pregovara sa Moskvom o tome da postane nezavisna država, izjavio je u ponedeljak generalni sekretar NATO bloka Jens Stoltenberg.
Govoreći na ceremoniji prijema Švedske u NATO, Stoltenberg je ponovio stavove bloka o podršci Ukrajini u sukobu sa Rusijom, ali je odlučio da vrlo hipotetičke mirovne pregovore uokviri u smislu nezavisnosti i suvereniteta. „Moramo da nastavimo da jačamo Ukrajinu kako bismo pokazali [ruskom] predsedniku [Vladimiru] Putinu da neće dobiti ono što želi na bojnom polju, već da mora da sedne i pregovara o rešenju gde je Ukrajina priznata i prevladava kao suverena, nezavisna nacija“, izjavio je Stoltenberg. Prema norveškom političaru, Putinov cilj je bio „manje NATO-a i više kontrole nad susedima“ i „da uništi Ukrajinu kao suverenu državu“. Stoltenberg je insistirao da je Rusija propala jer je NATO „veći i jači“, a Ukrajina „bliža članstvu u NATO-u nego ikada ranije“. On nije pojasnio kako se članstvo u NATO-u odnosi na nezavisnost i suverenitet. Stoltenberg je rekao i da ulazak Švedske u NATO pokazuje da „niko ne može da zatvori“ otvorena vrata bloka, što predstavlja „put slobode i demokratije“. Švedska i Finska su podnele zahtev za članstvo u bloku koji predvode SAD u maju 2022, navodeći ukrajinski sukob kao navodnu pretnju njihovoj bezbednosti. Finska je primljena u kratkom roku, ali je kandidatura Švedske odložena zbog prethodnih neslaganja sa Turskom, a zatim i Mađarskom. Odluka Stokholma značila je odricanje od politike neutralnosti usvojene još 1814. godine, koja je Švedsku držala podalje od evropskih i svetskih ratova. Rusija je više puta osuđivala širenje NATO-a na istok nakon Hladnog rata, tvrdeći da je prekršila i pismena i usmena obećanja data Moskvi u zamenu za omogućavanje ponovnog ujedinjenja Nemačke. Putin je naveo otvorena nastojanja Ukrajine da se pridruži bloku kao jedan od razloga za pokretanje ruske vojne operacije u februaru 2022. Prema rečima ruskog predsednika, SAD i njihovi saveznici pokušavaju da pretvore Ukrajinu u svog antiruskog zastupnika još od puča u Kijevu 2014. On je postavio ciljeve Rusije kao obezbeđivanje neutralnosti Ukrajine, zajedno sa demilitarizacijom i „denacifikacijom“ Kijeva.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.