RT: Bajden zapretio Putinu sankcijama koje „nikada nije video“

Izvor: Vostok.rs, 20.Jan.2022, 11:03

RT: Bajden zapretio Putinu sankcijama koje „nikada nije video“

Američki predsednik Džo Bajden priznao je „različitosti“ među članicama NATO-a u pogledu toga kako će vojni blok odgovoriti na rusku „agresiju“ na Ukrajinu. On je takođe priznao da bi SAD i njihovi saveznici takođe trpeli zbog uvođenja teških sankcija Moskvi. „Postoje razlike u NATO-u u pogledu toga šta su zemlje spremne da urade, u zavisnosti od toga šta se dešava“, rekao je Bajden novinarima. Odgovor će zavisiti od obima ruskog poteza protiv Kijeva, odnosno „u kojoj meri ćemo moći da postignemo potpuno jedinstvo na frontu NATO-a“.   (function() { VK.Widgets.Post(\"vk_post_215467410_28273\", 215467410, 28273, \'46_Se0IjTQR1sFTmK_GyAT_PGamN\'); }()); U jednom trenutku, Bajden je sugerisao da „manji upad“ možda neće zahtevati ozbiljan odgovor. On je naveo primer sajber ratovanje za razliku od vojnog napada i rekao: „Možemo da odgovorimo na isti način“. Bajden je komentare izneo na svojoj drugoj velikoj konferenciji za štampu otkako je preuzeo dužnost pre godinu dana, oslikavajući mračnu sliku izgleda za rat u Ukrajini. On je rekao da će Rusija verovatno uložiti neke napore da testira i podeli NATO, dodajući da bi invazija u punom obimu bila pogubna za Moskvu, ali i bolna za zapadne saveznike. Čini se da je američki predsednik takođe ponudio oprečne procene o verovatnoći rata punog obima. U jednom trenutku je za ruskog predsednika Vladimira Putina rekao: „Pretpostavljam da će krenuti, mora nešto da uradi“. Kasnije je drugom novinaru rekao da njegov ruski kolega još nije odlučio o pravcu delovanja.   (function() { VK.Widgets.Post(\"vk_post_215467410_28268\", 215467410, 28268, \'q7jHXXXhKcQOd19Y6ZnxImxyMbbA\'); }()); „Postoji čitav niz stvari za koje sam siguran da pokušava da izračuna koliko brzo može da uradi ono što želi i šta želi da radi“, rekao je Bajden. „Verujem da on uzima u obzir kratkoročne i dugoročne posledice po Rusiju, i mislim da se još nije odlučio.“ Bajden je rekao da bi Rusija na kraju mogla da pobedi u konvencionalnom ratu sa Ukrajinom, uz velike žrtve, ali da bi troškovi navodne okupacije bili veliki. On je dodao da bi nastale sankcije protiv Moskve, uključujući potencijalno eliminisanje mogućnosti ruskih banaka da obavljaju transakcije u američkim dolarima, značile težak danak. "Želim da vam bude jasno, ozbiljno uvođenje sankcija u vezi sa dolarskim transakcijama i drugim stvarima su stvari koje će imati negativan uticaj na Sjedinjene Države, kao i negativne uticaje na ekonomije Evrope, a razarajući uticaj na Rusiju."
  „Naši saveznici i partneri su spremni i voljni da nametnu ogromnu cenu Rusiji i ruskoj ekonomiji“, rekao je Bajden. Priznajući da bi sankcije bile bolne i za ekonomije članica NATO-a, Bajden je rekao da bi Putinove potencijalne kaznene opcije, kao što je prekid isporuke prirodnog gasa Zapadu, bile pogubne za Rusiju.   „Nije da imaju sve ove divne izbore tamo“, rekao je Bajden. „Ovo nije sve samo šetnja za Rusiju. U vojnom smislu, oni imaju ogromnu superiornost u odnosu na Ukrajinu, ali će platiti veliku cenu.“   Na pitanje novinara o činjenici da prošle sankcije nisu uticale na Putina, Bajden je odgovorio:
„Nikada nije video sankcije poput onih koje ću ja uvesti.“
    Još uvek postoji nada za diplomatsko rešenje i zemlje bi mogle da održe mirovni samit, rekao je Bajden. Rusija je tražila garanciju da Kijev nikada neće postati članica NATO-a i da NATO neće postaviti strateško oružje u Ukrajini. Bajden je rekao da „možemo nešto da smislimo“ po pitanju raspoređivanja naoružanja i da Ukrajina neće biti spremna da se pridruži NATO-u u bliskoj budućnosti, ali da se ne može dati trajno obećanje o članstvu u NATO-u. Bajden je takođe priznao zabrinutost oko toga kako bi se rat u Ukrajini mogao proširiti jer četiri članice NATO-a graniče sa zemljom, rekavši: „Jedini rat koji je gori od onog koji je planiran je onaj koji nije nameran“. On je ustvrdio da bi Putin, osim „potpunog nuklearnog rata“, trebalo da shvati da „nije u veoma dobroj poziciji da dominira svetom“.   U svakom slučaju, potencijalno katastrofalne posledice rata u Ukrajini nalažu oprez na svim stranama, rekao je Bajden. Ruska invazija velikih razmera na Ukrajinu bila bi „najvažnija stvar koja se dogodila u svetu u smislu rata i mira od Drugog svetskog rata“. Izvor: RT
Pogledaj vesti o: NATO,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

BAJDENA PITALI DA LI JE PSIHIČKI SPOSOBAN: Predsednik SAD dao kratak odgovor! Evo šta je rekao! VIDEO

Izvor: Kurir, 20.Jan.2022

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da "nema pojma" zašto ga sve veći broj glasača smatra mentalno nesposobnim, nakon što je novo istraživanje pokazalo da veliki deo ispitanika sumnja u njegove intelektualne sposobnosti.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.