Putinova nuklearna pretnja je psihološko zastrašivanje

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 16:39

"Putinova nuklearna pretnja je psihološko zastrašivanje"

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana izjavio je danas da nuklearna pretnja ruskog predsednika Vladimira Putina predstavlja psihološko zastrašivanje.

"To je psihološko zastrašivanje. Nije reč o stvarnim namerama", rekao je Džoana u intervjuu za El Pais, komentarišući Putinovu izjavu da postoji pretnja od "nuklearnog sukoba" ukoliko Zapad bude rasporedio svoje trupe u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajini.

Dodao je da NATO trenutno ne vidi nikakvu neposrednu pretnju od toga da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje.

"Međutim, takve izjave su same po sebi veoma opasne jer narušavaju poverenje. Rusija razume posledice preduzimanja takvog koraka", istakao je zamenik generalnog sekretara NATO-a.

Poručio je da ća Alijansa nastaviti da podržava Ukrajinu, ali i da izbegava eskalaciju sa Rusijom. Komentarišući predloge o slanju zapadnih vojnika na teritoriju Ukrajine, Džoana je naveo da NATO poštuje pravo saveznika da iznesu nove ideje, ali je istakao da Alijansa "nema nameru, niti planira" da raspoređuje trupe u Ukrajini.

Kada je reč o predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, drugi čovek NATO-a poručio je da će Alijansa ostati jaka, čak i ako pobedi Donald Tramp.

"I republikanci i demokrate odlično razumeju veoma komplikovanu konkurenciju sa Kinom, Rusijom, Iranom i Severnom Korejom. Sjedinjenim Državama će biti potrebni saveznici u Evropi i ostatku sveta", rekao je Džoana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.