Putin pravi haos: Tajno oružje ozbiljna pretnja

Izvor: B92, 06.Feb.2024, 09:54

Putin pravi haos: Tajno oružje ozbiljna pretnja

Tajno rusko elektronsko oružje koje se navodno nalazi u Kalinjingradu ometa GPS tehnologiju na letovima i brodovima preko istočnog krila NATO-a.

Došlo je do poremećaja u GPS navođenju vazdušnog i pomorskog saobraćaja u Finskoj, baltičkim državama i Poljskoj, rekao je estonski vojni komandant.

"Ono što smo videli je neispravnost GPS-a za brodove i vazdušni saobraćaj. I mi zaista ne znamo da li Rusi žele nešto da postignu ili samo vežbaju i testiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoju opremu", rekao je za britanski "Telegraf" general Martin Harem, komandant estonskih odbrambenih snaga.

Prema nalazima zapadnih obaveštajnih službi, elektronsko oružje za koje se sumnja da je izazvalo ove poremećaje, verovatno se nalazi na ruskoj vojnoj lokaciji u Kalinjingradu, između Litvanije i Poljske.

Sistem fiksnog ometanja zove se "Tobol" i stručnjaci kažu da je jedno od desetak takvih oružja koje se koristi širom Rusije.

Navodno izgleda kao velika satelitska antena, ali slike koje kruže na društvenim mrežama koje tvrde da pokazuju uređaj nisu do sada verifikovane.

Ekspert za elektronsko ratovanje rekao je da bi satelitska antena mogla da se koristi za ometanje GPS tehnologije u nekoliko pravaca, što bi moglo da zaštiti Кalinjingrad od potencijalnih nadolazećih projektila.

Dr Tomas Vitington, koji radi u istraživačkom centru Royal United Services Institute, rekao je za "Telegraf" da se uređaj verovatno koristio kao odbrambeno oružje zbog strahova Vladimira Putina od GPS navođenog oružja sa dostupnog drugim zemljama.

Izazivanje smetnje GPS-a u ovim obično veoma preciznim projektilima može dovesti do toga da promaše cilj.

Međutim, ako se oružje koristi protiv civilnih, a ne vojnih ciljeva, može izazvati haos za komercijalne avione.

Nedavno su se pojavili izveštaji o iznenadnom spuštanju aviona ispod lokacija za praćenje - verovatno zbog toga što im je GPS bio poremećen.

Stručnjaci su upozorili da ako se isto desi brodovima, oni bi mogli da se sudare zbog nemogućnosti da se vide na navigacionim sistemima.

Iako brodovi imaju na raspolaganju druga sredstva za navigaciju, otkazivanje ovih sistema bio bi razlog za zabrinutost, objasnio je dr Vitington.

Svaki dugotrajni poremećaj GPS-a mogao bi da izazove haos u logistici jer se vozači dostave oslanjaju na njih da stignu do svojih odredišta.

"Šta god Rusi radili ovde, jedan cilj je da degradiraju našu stabilnost, samopouzdanje, naše poverenje u zapadno jedinstvo i koheziju", rekao je general Harem.

On je dodao da ne misli da je oružje koje cilja GPS deo ruskih "neposrednih priprema" za potencijalni sukob sa NATO-om u narednih deceniju ili dve.

Ovo dolazi nakon što je u nedelju u granatiranju pekare u gradu Lisičansku, okupiranom od strane Moskve, poginulo najmanje 28 ljudi, saopštili su zvaničnici u Moskvi. Među poginulima je najmanje jedno dete, napisao je lokalni lider Leonid Pasečnik u saopštenju za Telegram.

On je rekao da je hitna pomoć spasila još 10 ljudi ispod ruševina. On je za granatiranje okrivio Ukrajinu, ali zvaničnici u Кijevu nisu komentarisali incident.

I Moskva i Kijev se u poslednje sve više oslanjaju na napade dužeg dometa zbog uglavnom nepromenjenih pozicija na liniji.

Vojna uprava za ukrajinsku oblast Sum saopštila je u nedelju da su ruske snage prethodnog dana granatirale region u 16 odvojenih napada, gađajući pogranična mesta Junakivka, Bilopilja, Кrasnopolje, Velika Pitarivka i Esman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.