Petnaest godina od raketiranja voza

Izvor: Studio B, 12.Apr.2014, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petnaest godina od raketiranja voza

U Grdeličkoj klisuri, pored železničkog mosta preko Južne Morave, komemorativnim skupom i polaganjem venaca obeleženo je 15 godina od NATO raketiranja putničkog voza.

Putnički voz broj 393 na relaciji Niš - Preševo gađan je sa dve rakete iz aviona 12. aprila 1999. godine, dok je prelazio preko mosta. Tada je identifikovano 15 poginulih civila, među kojima je bilo i dece. Međutim, tačan broj ni deceniju i po kasnije nije utvrđen.

Komemorativni skup >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << počeo je dolaskom putničkog voza koji se tačno u 12 sati i 10 minuta zaustavio na 100 metara pre mosta.

Dok je voz stajao, vence i cveće na spomen obeležje položili su predstavnici JP Železnica Srbije, leskovačke lokalne samouprave, političkih stranaka, udruženja veterana ratova, rodbina i prijatelji nastradalih.

"Bio je to jedan od najgnusnijih napada na civilno stanovništvo tokom 78 dana bombardovanja Srbije. Ukupan broj stradalih u vozu nikada nije precizno utvrđen. Identifikovano je 15 žrtava , 50 ranjenih, veliki broj se vodi kao nestali. U prethodnih 15 godina podigli smo nove mostove, izgradili saobraćajnice, sazidali nove zgrade. Žrtve na žalost ne možemo da povratimo", rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

U vozu su pored putnika stradala i dva radnika železnice.

"Poginuli su putnici, a mnogi od njih nikada nisu identifikovani. Najstrašnija i najveća žrtva je dete od šest godina. Među poginulima su i dvojica naših kolega. Jedan je poginuo radeći svoj posao, kondukter Zoran Jovanović. Njegov kolega Petar Mladenović poginuo je dok je išao na posao. Sve te žrtve nikada neće biti zaboravljene", izjavila je pomoćnik generalnog direktora Železnica Srbije Gordana Savić Popović.

Nakon polaganja venaca ,putnički voz je uz jednominutni zvuk sirene prešao preko železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri.

 
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.