Pentagon: Bombardovanje Beograda bio apsolutno pravi potez

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2016, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon: Bombardovanje Beograda bio apsolutno pravi potez

Cinizmu američkih diplomata nema kraja.

"NATO operacija u bivšoj Jugoslaviji u 1999. godini, u kojoj je izvršeno bombardovanje Beograda i drugih srpskih gradova, bio je apsolutno pravi potez", izjavio je američki sekretar odbrane Ešton Karter.

Karter je ovo izjavio prilikom predaje najvišeg priznanja bivšem državnom sekretaru Medlin Olbrajt, nagrade za izuzetan doprinos u službi, prenosi Tass.




Govoreći na ceremoniji u Pentagonu, on je pomenuo među glavnim "dostignućima" Olbrajtove njenu ulogu u agresiji na SR Jugoslaviju. Prema rečima Kartera, "Olbrajotva dok je bila na čelu Stejt departmenta od 1997 do 2001. godine, napravila je značajan doprinos, ne samo u sprovođenju spoljne politike, nego i u osiguranju odbrane Sjedinjenih Država."

Karter veruje da se sada može naučiti korisna lekcija i iskustvo iz tog vremena, kao i da se ne zaboravi važnost globalnog partnerstva, kao i potreba za strateški pogled u budućnost.

Govoreći o današnjim izazovima, Karter je saopštio već "tradicionalnu" listu pet glavnih izazova po nacionalnu bezbednost SAD, odnosno, tu po njegovim rečima spadaju agresivna dejstva Rusije u Evropi, ekspanzionističkia politika Kine, nuklearni i raketni program Severne Koreje, destabilizujuće ponašanje Irana u regionu, kao i teroristička pretnja od "Islamske države."

Prihvatajući nagradu, 79-godišnja Olbrajtova nije pomenula NATO agresiju na SR Jugoslaviju, ali je potvrdila da podržava aktivnu ulogu SAD u rešavanju problema u inostranstvu. Bivši državni sekretar je takođe rekla da smatra da je potrebno da se sačuva "američko vođstvo u svetu."



Podsetimo se i izjave Medlin Olbrajt iz 2012. godine na promociji svoje knjige, a kada je izjavila - "Disgusting Serbs!" - "Odvratni Srbi" (01:02), a koju psovku je uputila Česima koji su došli da joj ukažu na zločine koje je učinila srpskom narodu. 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.