Milanović: Što se mene tiče, Srbija je dobrodošla

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 11:04

Milanović: Što se mene tiče, Srbija je dobrodošla

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji prisustvuje NATO Samitu u Viljnusu, izjavio je da je Srbija, što se njega tiče, dobrodošla u EU.

"Srbi moraju da odluče gde su, što se mene tiče, dobrodošli su, ali moraju da odluče gde su", rekao je Milanović u izjavi novinarima nakon prvog dana samita.

Primećujući mnoge kontradiktornosti, Milanović je rekao da je na samitu govorio o situaciji na Kosovu i Metohiji o, kako je naveo, napadu na Kfor i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebi da se prizna "kosovska nezavisnost".

"Pozivamo Ukrajinu u članstvo u NATO, a među nama ima još onih koji ne žele da priznaju postojanje Kosova", naveo je Milanović.

Kaže da je govorio i o situaciji u Bosni i Hercegovini koju je, pojašnjava ocenio boljom nego što je bila, ali nezadovoljavajućom. "To nas se sve tiče, to je deo sigurnosnog okruženja u kojem Alijansa deluje", rekao hrvatski predsednik.

Govoreći o još nekim kontradiktornostima kada je reč o pristupanju nekih zemalja EU, Milanović je rekao: "S druge strane, s nama u NATO-u ravnopravno sede čelnici Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore koji su već godinama dobro došli u najdemokratskiji i najdelikatniji vojni savez na svetu, a u pregovorima za EU se drže negde tamo... nigde. To je čak diskriminacija, to je jedno neodrživo protivrečje", rekao je šef hrvatske države.

Upitao je šta te zemlje rade u NATO, ako ne ispunjavaju neke druge vrednosti.

On je negirao da Hrvatsku na samitu predstavljaju dve delegacije i istakao da su u Viljnusu bitni jedino šefovi delegacija, jer oni jedini govore.

O odlučivanju na NATO samitu, Milanović je rekao da se odluke donose bez znanja Hrvatske i da to, kako je kazao, javnost mora da zna zbog mogućih posledica.

"Ovde se donose odluke koje imaju strahovito duboko, tektonsko značenje i Hrvatska u tome učestvuje. Niko od nas, pa ni ja, ni Plenković, ni ministar nismo učestvovali u onim bitnim stvarima o kojima saznajemo u poslednjem trenutku", rekao je Milanović.

Dodao je da to nije kritika upućena NATO, ali da, kako kaže, u vremenima kao što je današnje, a koje je "grozno i opasno i neke stvari ne želimo da vidimo, to naši ljudi moraju da znaju".

Rekao je i da "EU pati od strahovitog manjka demokratičnosti" i kao primer naveo premijera Mađarske Orbana.

"Orban će govoriti iz perspektive mađarskog premijera. Nekom se ne sviđa, ali on brani svoje interese, a interesi su Mađari u Ukrajini koji se masovno mobilizuju", naveo je Milanović.

Što se tiče Ukrajine i NATO, rekao je da je Ukrajini obećano članstvo u NATO-u "uz 50.000 uslova".

"To je jedno obećanje uz 50.000 uslova, što sigurno neće zadovoljiti Ukrajince, ali to je takva odluka, mi tu ne možemo ništa da promenimo", rekao je Milanović i dodao da su se članice Alijanse složile da je budućnost Ukrajine u savezu, ali da Kijevu nije uručena pozivnica niti je dat vremenski rok za njeno pristupanje NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Evropska Unija,   Rat u Ukrajini,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milanović: Srbija je dobrodošla u EU, a ima ih koji ne žele da priznaju Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2023

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji prisustvuje NATO Samitu u Viljnusu, izjavio je da je Srbija, što se njega tiče, dobrodošla u Evropsku uniju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Milanović o "gasnoj aferi": Mi smo fantastično skrivali marifetluke, ili se radilo drukčije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2023

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji učestvuje na dvodnevnom Samitu NATO u Viljnusu, komentarisao je "gasnu aferu", koja poslednjih dana potresa hratsku javnost, uz ocenu da je reč o "kriminalni nemar" i da je tako nečeg, kako je rekao, "stvarno dosta".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.