Komersant: BiH je glasala za nefunkcionalost zemlje

Izvor: Beta, 09.Okt.2018, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komersant: BiH je glasala za nefunkcionalost zemlje

Posle nedeljnih izbora u BiH politički raspored se nije promenio, jer ključne pozicije ostaju u rukama nacionalističkih snaga, zbog čega će država i dalje biti nefunkcionalna bez realne perspektive da postane članica NATO i EU, piše današnji moskovski dnevnik Komersant."To popuno odgovara Rusiji", ocenjuje dnevnik.List piše da je glavna "intriga" izbora bila koja će tri političara ući u Predsedništvo i naredne četiri godine vršiti funkcije kolektivnog predsednika države.Situacija u Predsedništvu BiH gde su članovi često istupali s dijametralno suprotnih pozicija teško da će se promeniti. Sudeći po prvim izjavama nove trojke, ona takodje teško da će moći da se dogovara, piše list i dodaje da zato balkanski analitičari veruju da će održani izbori malo šta promeniti i da će BiH ostati nefunkcionalna država.Komersant navodi da je Moskva i uoči sadašnjih izbora aktivno podržala predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, da su to učinili predsednik Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov.List navodi da Moskvi, koja se čvrsto drži Dejtonskog sporazuma, ne smeta to što Dodik otvoreno izražava sumnju u funkcionalnost BiH."Sadašnja nefunkcionalnost BiH, koju obezbedjuje Dodik, za Moskvu je najbolja garancija da ta balkanska država neće ući u EU ili u NATO", citira list profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Podgorici ...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Moskva

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Komersant o BiH: Ovo potpuno odgovara Rusiji

Izvor: B92, 09.Okt.2018

Posle nedeljnih izbora u BiH politički raspored se nije promenio, jer ključne pozicije ostaju u rukama nacionalističkih snaga, piše ruski Komersant.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.