Izvor: RTS, 27.Jun.2021, 19:01

Komandant Kfora: KBS ne može na sever Kosova bez moje dozvole

General-major Franko Federiči, komandant Kfora, kaže da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga mogu da odu na sever Kosova tek pošto od njega za to dobiju dozvolu, prenosi "Ekonomija onlajn".
Federiči je u intervjuu za Kljan Kosova istakao i da NATO dosledno podržava razvoj KBS-a u okviru njihovog prvobitnog mandata, u svrhu civilne zaštite. 

Ponovio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NATO očekuje nastavak poštovanja sporazuma koji su kosovske institucije potpisale sa Severnoatlantskom alijansom po ovom pitanju, prenosi portal Kosovo onlajn.
Na pitanje kakva je trenutna bezbednosna situacija na KiM, Federiči je rekao da je stabilna i da je KFOR pažljivo nadgleda.
"I dalje smo u potpunosti usredsređeni na svakodnevnu primenu mandata misije Kfor na osnovu Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bismo osigurali bezbedno okruženje i slobodu kretanja na dobrobit svih zajednica na Kosovu", dodaje Federiči.
Kako naglašava, ne postoji pokazatelj za bilo kakvu potencijalnu zabrinutost.
"Bezbednosna situacija je rezultat mnogih činilaca, poput ekonomije, politike i blagostanja. Redovno nadgledamo situaciju kako bismo otkrili bilo koji mogući razvoj događaja koji bi mogao da utiče na bezbednosnu situaciju", kaže Federiči.
Federiči je naglasio da je Kfor spreman da preduzme sve neophodne mere za sprovođenje mandata Ujedinjenih nacija.
"Iako je Kosovo je postiglo puno u pogledu bezbednosti poslednjih godina i dalje postoje neki izazovi, uključujući uticaj organizovanog kriminala, ilegalnih ekonomskih aktivnosti i određene štetne retorike zasnovane na etničkoj pripadnosti", rekao je Federiči.
Odgovarajući na pitanje o odluci skupštine Južne Mitrovice o obezbeđivanju prostora za izgradnju kasarne KBS-a, Federiči kaže da je to pitanje za privremene institucije u Prištini.
Prema njegovim rečima, Kfor nadgleda situaciju, komunicira sa svim institucijama i zajednicama na Kosovu i ima stalne kontakte sa ministrom odbrane Srbije kao i sa međunarodnim organizacijama na Kosovu, posebno sa EU.
"Još mnogo godina dok KBS ne postane vojska"Pre bilo kakvog raspoređivanja pripadnika KBS-a na sever KiM, mora dobiti odobrenje, u skladu sa prethodnim sporazumom sa kosovskim institucijama, za koji NATO očekuje da nastavi da sprovodi", istakao je Federiči.
Na pitanje da li je prvo učešće KBS-a u vežbi "Branilac Evrope 21" znači da transformacije dobro napreduje, Federiči ukazuje da je potrebno još mnogo vremena da bi se Kosovske bezbednosne snage postale vojska.
"To je nešto što se ne postiže preko noći ili samo donošenjem zakona, a u svakom drugom slučaju biće potrebno mnogo godina da se formira vojska, naglasio je komandant Kfora.
"Podržavamo razvoj KBS-a pod njegovim prvobitnim mandatom, kao snage civilne zaštite", zaključio je Federiči.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komandant KFOR-a: KBS može na sever tek posle mog odobrenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2021

Komandant Kfora Franko Federiči izjavio je danas da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) mogu da odu na sever Kosova i Metohije samo pošto od njega za to dobiju dozvolu, prenosi Ekonomija onlajn...Federiči je u intervjuu za TV Kljan Kosova rekao da je stav NATO-a o KBS-u jasan i da Alijansa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.