Kakva je budućnost zgrada u Ulici kneza Miloša?

Izvor: RTS, 01.Maj.2015, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva je budućnost zgrada u Ulici kneza Miloša?

Zgrade Generalštaba Vojske Jugoslavije i republičkog i saveznog MUP-a, razrušene su krajem aprila 1999. godine u NATO bombardovanju. Posle 16 godina, iako su na jednoj od najskupljih i najatraktivnijih lokacija u beogradskoj Ulici kneza Miloša, one u istom stanju stoje. Nadležni najavljuju da bi to moglo uskoro da se promeni.
Šest godina posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bombardovanja, zdanje arhitekte Nikole Dobrovića proglašeno je spomenikom kulture.

Za zgradu A stručnjaci su procenili da postoji opasnost od njenog urušavanja, tako da će do kraja godine morati da se sanira.
"Posle sanacije verovatno ćemo probati da animiramo neke strane investitore za prodaju. Mislim da je interes i države i svih nas da se to na kraju reši, pa kakogod, da li da se izgradi novo pa da pripadne nekom državnom organu, ili da se proda", kaže Zoran Đorđević, državni sekretar u Ministarstvu odbrane.
Master planom iz 2006. godine, više od petsto objekata koje vojska ne koristi predviđeno je za prodaju. Do sada je prodato oko 70, a za još toliko zaključen je ugovor o prodaji. Ostali objekti uglavnom propadaju.
Nemanja Tomašević iz međunarodne konsultantske kuće "Džons Lang Lasal" ističe da su strani investitori veoma zainteresovani za srpsko tržište, tržište Beograda i Srbiju uopšte.
"Zainteresovani su za porušene zgrade kao što je Generalštab, pogotovo za one zgrade koje se nalaze na atraktivnim lokacijama kao što je Ulica kneza Miloša. One bi bile vrlo pogodne za neki ekskluzivni šoping centar ili neki ekskluzivni hotel", kaže Nemanja Tomašević.
Ono što je izvesno – umesto ruševina nekadašnjeg saveznog MUP-a nići će hotel i tržni centar. Izraelski investitor je kupio razrušenu zgradu 2008. i od tada čeka dozvolu za izgradnju.
"Očekujem da će ta lokacija krenuti da se gradi do prvog kvartala sledeće godine. Ljudi iz institucija Grada Beograda koji su relevantni za taj projekat našli su saobraćajno rešenje, našli su rešenje o pitanju urbanizma. Nakon sedam ili osam godina konačno imamo investitora koji dobija sve papire i koji kreće u gradnju i to je ta promena pristupa investitorima", kaže gradonačelnik Beorgada Siniša Mali.
U Ulici kneza Miloša od broja 30 do 36 godinama je napuštena lokacija na kojoj je bila započeta gradnja. Ministarstvo odbrane prodaje je za tri i po miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.