Kako je Primakov okrenuo avion zbog bombardovanja SRJ

Izvor: RTS, 04.Nov.2019, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Primakov "okrenuo" avion zbog bombardovanja SRJ

Bista bivšem premijeru Rusije Jevgeniju Primakovu od danas u prostorijama Ruskog doma u Beogradu. Od svih zanimljivosti iz njegove biografije u Srbiji je najpoznatiji demarš poznat kao "zaokret iznad Atlantika", kada je otkazao posetu SAD nakon saznanja da su počeli napadi NATO-a na SRJ.
Jevgenij Maksimovič Primakov je bio ruski državnik, naučnik i političar. Rođen je u Kijevu u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukrajini, a odrastao u Tbilisiju.

O njemu se često govorilo kao o stručnjaku za Bliski istok. Jedno vreme bio je šef Instituta za orijentalne studije Sovjetskog Saveza.
Imao je bogatu naučnu karijeru. Između ostalog, bio je član Predsedništva Ruske akademije nauka, član Predsedničkog saveta Ruske Federacije za nauku i obrazovanje...
Ipak, najviše je ostao upamćen kao političar. Na čelu ruske vlade bio je u periodu od 11. septembra 1998. do 12. maja 1999. godine. Pre toga, od 1991. do 1996, bio je načelnik Spoljne obaveštajne službe Rusije.
Obavljao je funkciju ministra spoljnih poslova od 1996. do 1998. godine. Tokom službe stekao reputaciju čvrstog ali pragmatičnog borca za ruske interese. Protivio se širenju NATO-a na istok.
Značajno je što je 27. maja 1997. godine u Parizu, zajedno sa generalnim sekretarom NATO-a Havijerom Solanom, potpisao osnivački akt o međusobnim odnosima, saradnji i bezbednosti Rusije i NATO-a. Taj dokument trebalo je da otvori novu eru u odnosima Moskve i Severoatlantskog saveza.

Zastupao je multilateralizam kao alternativu američkoj globalnoj dominaciji nakon završetka Hladnog rata. Smatrao je da su Rusija, Kina i Idija "strateški trougao" koji bi trebalo da predstavlja kontraravnotežu SAD.
Kada je Primakov preminuo 2015. godine, zapadne agencije su navodile da su ga i Mihail Gorbačov i Vladimir Putin koristili kao glavnog čoveka kada su Rusi pokušavali da spreče ratove u Iraku. 
Mnogi su ga 1999. godine smatrali verovatnim naslednikom predsednika Borisa Jeljcina, međutim izgubio je izbore od Putina. 
Ono po čemu je Primakov najviše pominjan u Srbiji je njegov demarš 1999. godine poznat kao "zaokret iznad Atlantika". On je 24. marta 1999. godine bio u avionu iznad Atlantskog okeana, na putu u zvaničnu posetu Vašingtonu.
Kada je saznao da je počelo NATO bombardovanje SRJ, odlučio je da otkaže posetu. Naredio je da se avion okrene i vrati u Moskvu.

Kada je umro, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je saučešće u kojem je napisao:
"Srbija će uvek pamtiti ono što ne može da se zaboravi, da je u za nju najtežim trenucima on bio veliki i osvedočeni prijatelj. Pokazao je u tim teškim trenucima ono što mogu samo velikani, kako je dovoljan jedan gest, koji će služiti kao putokaz budućim pokolenjima."
Potpredsednik Državne dume Nikolaj Levičev predložio je da se sećanje na Primakova ovekoveči spomenikom na Lubjanskom trgu u Moskvi.
Krajem oktobra ove godine, u blizini zgrade Ministarstva spoljnih poslova u Rusiji otkriven je spomenik Jevgeniju Primakovu. Ceremoniji otkrivanja prisustvovao je i predsednik Vladimir Putin koji je tom prilikom rekao da se Primakova mnogi u zemlji i svetu sećaju s poštovanjem i da su svesni njegove jedinstvenosti, talenta i mudrosti.

Primakov je boravio u Beogradu 2011. godine na predstavljanju svoje knjige "Svet bez Rusije". Tom prilikom je rekao da je srpska čitalačka publika verovatno više od drugih zainteresovana za knjigu koja predstavlja analizu međunarodnih političkih odnosa u svetu.
"Radostan sam što sam ovde, jer volim Srbe. Na Kosovu je stvorena situacija ćorsokaka. Moram da kažem da sam kao ministar spoljnih poslova Rusije bio član kontakt grupe i moram da podvučem da nikada ni u jednom dokumentu nije pomenuto da Kosovo može postati samostalno", rekao je Primakov.
Njegov unuk takođe se zove Jevgenij Primakov i poslanik je u ruskoj Dumi. Bio je na čelu organizacije koja je prikupljala pomoć za Srbe na Kosovu i Metohiji.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.