Jeremić na konferenciji o bezbednosti u Minhenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2011, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić na konferenciji o bezbednosti u Minhenu

MINHEN -

U Minhenu danas počinje 47. konferencija o bezbednosti na kojoj će iz Srbije učestvovati ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Trodnevni godišnji skup u Minhenu okupiće šefove vlada, ministre, vojne zvaničnike i stručnjake koji će razgovarati o situaciji u Egiptu i na Bliskom istoku, ali i o Iranu, Avganistanu, odnosima Rusije i NATO, Kini i razoružanju.

Američka državna sekretarka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Hilari Klinton, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, nemačka kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen su među 750 učesnika te konferencije.

Najavljeno je da će Klintonova i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razmeniti ratifikovane povelje o stupanju na snagu sporazuma o nuklearnom razoružanju, novog START-a.

Protivnici globalizacije i mirovni pokreti najavili su proteste, a konferenciju će obezbeđivati najmanje 3.000 policajaca.

I ove godine Minhenska konferencija će okupiti političku elitu sveta - šefove ruske i američke diplomatije Sergeja Lavrova i Hilari Klinton, šeficu evropske diplomatije Ketrin Ešton, generalnog serketara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna, generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, britanskog permijera Dejvida Kamerona i druge.

Goste će pozdraviti nemačka kancelarka Angela Merkel, šef diplomatije Gvido Vestervele, ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, ministar finansija Volfgang Šojble i time će nemačka vlada na ovoj konferenciji biti zastupljena jače nego ikada ranije.

Protivnici NATO i globalizacije i mirovni pokreti najavili su za vikend demonstracije povodom ove konferencije, koju je 1962. godine, s idejom da se prvenstveno bavi pitanjem odbrane, osnovao Evald-Hajnrih fon Klajst-Šmencin, jedan od zaverenika grupe oko grofa Štaufenberga, koja je izvela neuspeli atentat na Hitlera.

Kada je reč o demonstrantima, organizatori procenjuju da će se u Minhenu ovog vikenda okupiti oko 5.000 ljudi, a policija očekuje da će demonstranti uglavnom mirno protestovati.

Kako je najavljeno iz Stejt departmenta, šefovi diplomatija SAD i Rusije će, u okviru ove konferencije, 5. februara razmeniti ratifikacione instrumente, čime će sporazum START o smanjenju nuklearnog arsenala u ovim zemljama za 30 odsto i zvanično stupiti na snagu.

Na marginama konferencije će se, prema najavama organizatora, ovog vikenda susresti bliskoistočna četvorka, koju čine SAD, Rusija, UN i EU, odnosno, Lavrov, Klintonova, Ban Ki Mun i Eštonova.

Učesnici ovog skupa će, prema najavama, razgovarati i o situaciji u Avganistanu, sajber-ratovima, odnosima NATO i Rusije i drugim aktuelnim političkim i bezbednosnim temama.

Predsednik ove konferencije je Volfgang Išinger, bivši predstavnik EU u "trojci" u pregovorima o Kosovu.

Konferencija traje do 6. februara.
Pogledaj vesti o: NATO,   NATO skup

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.