Iza Bajdena ostao i Sporazum o ekstradiciji

Izvor: N1 televizija, 17.Avg.2016, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iza Bajdena ostao i Sporazum o ekstradiciji

Posle Bajdenove posete Srbiji je ostalo izvinjenje za žrtve bombardovanja NATO ali i novi Sporazum o ekstradiciji o kojem domaće vlasti za sada ne žele da govore.

Amerika je posvećena ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije i Balkana, saopštila je Bela kuća i navela da SAD snažno i dosledno podržavaju napore Srbije da ojača svoje odnose sa NATO, navodi Bela kuća dodajući da Vašington ceni posvećenost Srbije multilateralnim naporima za poražavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Islamske države.

Mir i prosperitet - tako se mogu sumirati teme jučerašnjih razgovora američkog potpredsednika u Beogradu. O njima je Bajden sa zvaničnicima Srbije razgovarao kroz konkretna pitanja - prodor radikalnog islamizma na Balkan, rastući uticaj Rusije u regionu i, naravno, pitanje Kosova.

„On će biti zadovoljan jednom činjenicom - to je spremnost za pregovaranje i nastavak briselskog dijaloga. I druga stvar, što se Rusije tiče, mislim da je tu jedna ključna rečenica koju je premijer rekao u ekspozeu - da neće biti dubljih integracija sa istokom. To nesumnjivo može da izazove samo olakšanje u Vašingtonu“, ocenjuje spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Olakšanje u odnosima uskoro bi mogla da donese i razmena osuđenih i okrivljenih osoba između Srbije i Sjedinjenih Država. O tome je javnost obavestio američki potpredsednik Džozef Bajden saopštivši da je potpis već stavljen na Sporazum o ekstradiciji, prvi od 1902. godine.

Nije poznato da li je američki potpredsednik ovom objavom iznenadio vlasti Srbije, ali i dan kasnije jedino što svedoči o ovom potezu je fotografija koju je objavila Ambasada Sjedinjenih Država.

Resorna Ministarstva međutim na sva pitanja ćute. Nezvanično, radi se o tekstu sličnom onom koji Srbija ima s Evropskom unijom, ali da će detalji ostati skriveni dok se ne završe potrebne procedure s obe strane ili čak dok Sporazum ne stigne na potvrdu u Skupštinu Srbije.

„Dakle, moguće je da se ta izručenja definišu tako da su moguća samo za određena krivična dela, ili će biti moguće samo za osuđene, ili samo za okrivljene, ili samo iz oblasti terorizma ili organizovanog kriminala. Dakle tu sve ostaje otvoreno“, navodi Sofija Mandić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Dodatno pitanje je da li prvi akt koji je potpisala nova ministarka pravde jednako obavezuje obe zemlje.

„Javnost ima pravo da vidi taj dokument i oceni koliko je on povoljan ili nepovoljan po Srbiju i tek tada ćemo moći da damo neku precizniju ocenu. Za sada možemo da samo da kažemo da je dobro da umesto samo primenjivanja zakona imamo sporazum koji je svakako mnogo detaljniji i prikladniji trenutku“, kaže Sofija Mandić.

Detaljniji sporazum, prikladan trenutku, mogao bi da omogući Srbiji da izbegne ponavljanje slučaja Miladina Kovačevića koji je nakon tuče pobegao iz Amerike što je sve građane Srbije koštalo 900 hiljada dolara.

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nepoznat sadržaj sporazuma o ekstradiciji sa SAD

Izvor: N1 televizija, 17.Avg.2016

Posle Bajdenove posete Srbiji je ostalo izvinjenje za žrtve bombardovanja NATO ali i novi Sporazum o ekstradiciji o kojem domaće vlasti za sada ne žele da govore...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.