Iran: Turska da promeni politiku ili će biti problema

Izvor: Blic, 08.Okt.2011, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Turska da promeni politiku ili će biti problema

Glavni pomoćnik vrhovnog vođe Irana general potpukovnik Jahija Rahim-Safavi poručio je Turskoj da mora radikalno da promeni svoju politiku prema Siriji, odbrambenom štitu NATO i promovisanju muslimanskog sekularizma u arapskom svetu, ili će se suočiti sa problemima u odnosu prema svom i susednim narodima.

U intervjuu za novinsku agenciju Mehr on je poziv turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana arapskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemljama da usvoje turski sistem demokratije opisao kao "neočekivan i nezamisliv".

"Ponašanje turskih državnika prema Siriji i Iranu je pogrešno i verujem da služi interesima Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Safavi.

On je dodao da, ako se Turska ne distancira od ovakvog nekonvencionalnog političkog ponašanja, protiv nje će se okrenuti i turski narod i susedne zemlje kao što su Sirija, Irak i Iran.

"Mislim da Turci idu pogrešnim putem. Može se desiti da su im taj put utrli Amerikanci", rekao je Rahim-Safavi.

On je ocenio da su Turci do sada načinili nekoliko strateških greški.

"Jedna je Erdoanova poseta Egiptu i predstavljanje sekularnog modela u toj zemlji. To je neočekivano i nezamislivo, jer su Egipćani muslimani", rekao je on.

Safavi je istakao da su trgovinske veze sa Turskom, koja je uvoznik iranskog gasa i izvoznik velikog broja proizvoda, u opasnosti, ukoliko Ankara ne promeni taktiku.

"Ako turski politički lideri ne promene spoljnu politiku i veze sa Iranom, u smislu da one budu jasnije, susrešće se sa problemima. Ako, kako tvrde, žele da povećaju vrednost ugovora sa Iranom na 20 milijardi dolara onda će morati da udovolje Iranu", rekao je on.

Turska i Iran, dva glavna suseda na Bliskom istoku koje nisu arapske zemlje, pokušavaju da povećaju uticaj u arapskom svetu koji se suočava sa najvećim promenama od pada Otomanskog carstva.

Teheran je optužio Erdogana da služi američkim interesima protivljenjem politici pooštrenih mera sirijskog predsednika Bašara al Asada protiv demonstranata i pristankom da rasporedi raketni sistem odbrane NATO.

Dok je Teheran apelovao na svog saveznika Siriju da sluša legitimne zahteve svog naroda, Erdogan je predvideo da će Asad biti smenjen pre ili kasnije i spreman je da uvede sankcije Damasku uprkos uloženom vetu Rusije i Kine na akciju Ujedinjenih nacija.

Međutim, odluka Turske da rasporedi NATO sistem za rano upozorenje na raketni napad najviše je naljutila Teheran koji to vidi kao američku zaveru da zaštiti Izrael.

Erdoganovo zagovaranje sekularne muslimanske demokratije, koju je predstavio tokom poseta Egiptu, Tunisu i Libiji prošlog meseca, daleko je od poruke koju Iran želi da prenese u regionu.

Povezane vesti: Eksplozija iranskog gasovoda prekinula snabdevanje Turske Volstrit žurnal: Iran pomaže suzbijanje demonstracija u Siriji Turska poziva Siriju da izvrši reforme Erdogan pozvao Obamu da spreči glasanje o rezoluciji Turska će prihvati antiraketni štit samo ako bude imala kontrolu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.