Gotemeler: KFOR će ostati na Kosovu dok bude bilo potrebno

Izvor: VOA, 27.Okt.2017, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotemeler: KFOR će ostati na Kosovu dok bude bilo potrebno

Transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Oružane snage Kosova (OKS) mora da bude izvršena u skladu sa ustavnim procedurama i to je pitanje za vlast na Kosovu, rekla je danas zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler. Ona je zajedno sa članovima Severnoatlaskog saveta u Prištini razgovarala sa međunarodnim i kosovskim zvaničnicima. Zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler rekla je na konfernenciji za novinare u glavnom štabu KFOR-a u Prištini, da je Misija NATO-a na Kosovu u velikoj meri doprinela procesu normalizacije i bezbednosnoj situaciji u čitavom regionu zapadnog Balkana.  “Bezbednost i stabilnost Kosova su bitni za bezbednost i stabilnost cele Evrope. Upoznati smo sa napretkom koji je postignut u poslednje vreme, naročito kada je bezbednosna situacija u pitanju, ali videli smo i neuspehe i svesni smo mnogih izazova sa kojima se Kosovo suočava. KFOR će ostati na Kosovu onoliko koliko bude potrebno, nećemo otići sa Kosova dok naš zadatak ne bude ispunjen”, rekla je Gotemeler. Odgovarajući na pitanje novinara da li će NATO dati zeleno svetlo da se putem Zakona, a ne ustavnih promena izvrši transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Roza Gotemeler je rekla da stav NATO-a po tom pitanju ostaje nepromenjen. “Želim da naglasim danas poruku koju ste čuli od generalnog sekretara NATO-a februara ove godine, koji je tada rekao da je transformacija KBS pitanje za vlasti kosova. To je odluka koju oni treba da donesu, to je pitanje za Kosovo , ali s druge strane ono što je veoma važno jeste da ta transformacija mora da bude izvršena u skladu sa odgovarajućim ustavnim procedurama i želim da naglasim i istaknem tu poruku još jednom”, kazala je zamenica generalnog sekretara NATO-a. Gotemeler je istakla i da se kako je kazala “na odgovoran način razmatra i pitanje odlaska Kosovskih bezbednosnih snaga na Severu Kosova, bez dozvole NATO-a”. “To pitanje će morati da se rešava postepeno, korak po korak”, rekla je Gotemeler. Rouz Gotemeler i ambasadori država članica NATO-a sastali su se danas i sa predsednikom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem, ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije Gregom Delavijem i Rurijem O Konelom i delegacijom predstavnika Srba u Skupštini i Vladi Kosova koju je predvodio ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Gotemeler: KFOR ostaje na Kosovu i Metohiji

Izvor: Blic, 27.Okt.2017

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler izjavila je danas u Prištini da će, zbog izazova koji postoje, KFOR ostati na Kosovu do ispunjenja zadatih dužnosti...Ona je rekla da bi transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku samoproglašenog Kosova trebalo da se sprovede kroz ustavne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.