Izvor: Glas javnosti, 08.Maj.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica pogibije 15 građana u Nišu

NIŠ - Grad Niš obeležio je godišnjicu bombardovanja kasetnim bombama kada je pre 11 godina na današnji dan poginulo 15 građana, a više od 50 je ranjeno. Vence na spomen obeležje poginulima položili su predstavnici Skupštine grada Niša, Srpske pravoslavne crkve i porodica poginulih.

Tokom akcije NATO bombardovanja, kasetne bombe bačene su 7. maja 1999. godine pored zgrade Univerziteta, gradske pijace i u krug Kliničkog centra. U tim napadima poginulo je 15 ljudi, a više >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od 50 je ranjeno.

Od završetka NATO bombardovanja do 2006. godine, na užoj teritoriji Srbije i u Crnoj Gori poginulo je šest ljudi, a 12 je ranjeno zaostalom kasetnom municijom. Ti podaci odnose se samo na registrovane slučajeve, a pretpostavlja se da je na jugu Srbije u istom periodu bilo više desetina ranjavanja zaostalom kasetnom municijom.

NATO je Srbiji početkom oktobra 2007. godine dostavio mapu sa koordinatama mesta na koja su bačene kasetne bombe što bi trebalo da omogući tačno lociranje i obeležavanje opasnih mesta. Kasetne bombe se bacaju iz aviona u kontejnerima u kojima ih ima od 145 do 247, a svaka kasetna bomba ima svoj padobran i leluja u vazduhu, tako da dospeva na mnogo veću površinu od ciljane koordinate.

Od pet do 20 odsto projektila ne eksplodira odmah po padu na tlo i ostaju opasni ukoliko ih neko nagazi.

Srbija još nije potpisala međunarodni sporazum o zabrani kasetne municije.

Сваке године обележавати сваки злочин који су нам наши ''пријатељи'' причинили.

Да се никада не заборави. А убијенима нека је земља лака. Убице ће ваљда кад-тад стићи казна. Мкар се и Бог побринуо за то.

Nas je vec stigla Bozja kazna, tj. Bog se vec pobrinuo.

Toliko smo bili "dobri" da nam je Kosovo oduzeo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.