Ferhagen: Srpskim liderima se ne može verovati

Izvor: Vesti-online.com, 13.Dec.2010, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ferhagen: Srpskim liderima se ne može verovati

Šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen rekao je u julu 2009. državnoj sekretarki SAD Hilari Klinton da se srpskim liderima ne može verovati da će ispuniti obećanja i da jedno govore u ličnom konatktu, a drugo javnosti, navodi se u američkoj diplomatskoj depeši koju je objavio Vikiliks. Depeša je 28. jula 2009. poslata ambasadama SAD u Hagu, Beogradu, kao i misijama u UN i NATO, pod oznakom "poverljivo". >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Klinton i Ferhagen su 14. jula 2009. razgovarali o načinima za objektivnu procenu saradnje Beograda sa Haškim tribunalom.

Ferhagen se složio da je Srbija ostvarila napredak u saradnji s Tribunalom, ali je i dalje zabrinut što Beograd, prema izvaštaju glavnog tužioca u Hagu Serža Bramerca, ne sarađuje "maksimalno".

Ferhagen je tada rekao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU i Srbije ne može biti odblokiran bez pune saradnje Beograda sa Haškim tribunalom, što podrazumava izručenje optuženog Ratka Mladića, kao i da Srbiju ne interesuju druge incijative iz EU.

Holandski šef diplomatije je izrazio bojazan da bi srpski zvaničnici mogli da daju obećanja i da ih ne ispune, navodi se u depeši.

"Srpske lidere interesuje samo SPP; oni kažu jednu stvar lično, drugo međunarodnim medijima, i treće svojoj javnosti", rekao je Ferhagen.

Pomoćnik državne sekretarke Filip Gordon je rekao tom prilikom da će tim američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) razmotriti kako bolje ispitati jaz između obećanja i delovanja Beograda,navodi se u depeši o razgovorima koje je imala Hilari Klinton.
Pogledaj vesti o: Wikileaks,   Hilari Klinton

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.