Evropski ekonomski raj ili majčica Rusija?

Izvor: B92, 22.Feb.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski ekonomski raj ili majčica Rusija?

Pitanje saradnje Srbije i NATO već je danima tema, a posle desničarskih organizacija, protestuju i levičari.

Evropski ekonomski raj ili majčica Rusija, za građane Srbije je i dalje otvoreno pitanje.

Kako je na konferenciji rekla Svetlana Logar, predstavljajući istraživanje IPSOS-a, građani preferiraju Zapad u odnosu na Rusiju kada je u pitanju model zemlje, životni standard, posao i školovanje. Ali..

"Ove poslednje dve godine vidite jedan blagi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uspon, ali konzistentan uspon procenta građana čiji je opšti utisak o Rusiji veoma dobar. Tu se vidi u suštini jako dobro uticaj dakle komunikacija, uticaj medija", rekla je Svetlana Logar.

Ruski uticaj u Srbiji se širi i raste, dok je podrška evropskim integracijama opala na manje od 50 odsto, rečeno je na konferenciji o ruskom uticaju na stabilizaciju, demokratizaciju i evropske integracije Srbije, koji je organizovao Centar za evroatlantske studije (CEAS).

Za direktorku CEAS-a Jelenu Milić, Rusija pokušava da u regionu Zapadnog Balkana zaustavi proces stabilizacije i demokratizacije, što bi umanjilo značaj i privlačnost evropskih integracija.

"Klima je takva da Srbijom hara jedan "perfect storm" ruskih interesa. Juče ili prekjuče je "Sputnjik" proslavio godinu dana rada, nemojmo se lagati ta godina dana rada, uz neke druge stvari, je dala itekakve rezultate", naglasila je Milićeva.

Glavna urednica "Sputnjika" Ljubinka Milinčić kaže da je cilj da se vidi i istina druge strane, a ne samo zapadne.

"Veoma bih volela da znam ko je to, da li postoji neki Centralni komitet koji rešava da li neko sme da ima svoj medij u Beogradu, u Srbiji ili ne. Ja bih rekla da je ovde 20 godina uticaj stranih medija neverovatno veliki, rezultati se vide, ali njima niko nije branio, nije organizovao sastanke", istakla je glavna urednica "Sputnjika".

Tokom današnjeg skupa u Beogradu protiv sporazuma Srbije i NATO protestovali su predstavnici Nove komunističke partije Jugoslavije i SKOJ-a.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.