Džaferović i Komšić: Pozdravljamo poziv Pompea

Izvor: B92, 09.Jan.2019, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džaferović i Komšić: Pozdravljamo poziv Pompea

Članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić pozdravili su poziv državnog sekretara SAD Majka Pompea da BiH napravi iskorak ka članstvu u NATO.

Pompeo je preporučio da se to uradi tako što će se izraditi prvi nacionalni godišnji plan reformi (ANP).

Džaferović i Komšić su najavili da će se i lično angažovati po tom pitanju, prenosi Hina.

Pompeo je ranije ove nedelje uputio pismo članovima Predsedništva BiH, u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ih je pozvao da prihvate Nacionalni godišnji program saradnje sa NATO-om, koji je NATO omogućio nedavnom odlukom o Akcionom plana za članstvo BiH u NATO (MAP).

On je naveo da je približavanje BiH NATO-u "jasno naglašeno u aktuelnoj Strategiji spoljne politike BiH i da razume da postoji zabrinutost unutar Predsedništva BiH da bi veći stepen saradnje sa Alijansom mogao imati uticaja na odnose sa susedima".

Pompeo je naveo i da SAD vide BiH kao strateškog partnera u regionu, te da zato žele da ta zemlja poduzme korake koji će je bliže povezati sa Alijansom.

Iz Predsedništva BiH saopšteno je da Džaferović smatra da su stavovi izneti u pismu u potpunosti kompatibilni sa glavnim spoljnopolitičkim ciljevima i opredeljenjem BiH, potvrđenim ranijim odlukama Predsedništva BiH, Zakonom o odbrani i Strategijom spoljne politike BiH, prenose mediji u BiH.

"Pozdravljam i stav državnog sekretara da je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost, kao i iskazanu želju SAD da saradnja sa BiH bude podignuta na viši stepen, što je u interesu svih naroda i građana u BiH", poručio je Džaferović.

Komšić smatra da Pompeovo pismo treba shvatiti kao dodatni podstrek za BiH da prihvati pruženu ruku i pomoć SAD i NATO za produbljenje reformskih aktivnosti u svim sferama društvenog života koje MAP donosi, prenose banjalučki mediji.

"Taj proces obezbjeđuje dugotrajan mir, stabilnost i, što je najvažnije, ekonomski razvoj. BiH i njene institucije već su se ranije opredelile i obavezale da nastave put ka evroatlantskim integracijama kroz relevantne zakone i strategije, i mi ćemo insistirati da taj put bude nastavljen", istakao je Komšić.

Komšić navodi da BiH pripada porodici evropskih, demokratskih, pluralističkih zemalja koje su okupljene oko zajedničkih vrednosti i interesa i oblikovane kroz institucije EU i NATO, prenose mediji u BiH.

Hina ističe da se mogućem aktiviranju MAP-a odlučno protivi srpski clan Predsedništva BiH Milorad Dodik koji se, primećuje, nije oglasio povodom Pompeovog pisma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.