Deo pripadnika američkih snaga stigao u Poljsku

Izvor: VOA, 05.Feb.2022, 17:59

Deo pripadnika američkih snaga stigao u Poljsku

Prvi kontingent američkih trupa poslat kao podrška saveznicima u Severnoatlantskoj alijansi (NATO) u istočnoj Evropi stigao je u vojnu bazu Žešov na jugoistoku Poljske. Portparol Oružanih snaga Poljske izjavio je da je reč o brigadnoj borbenoj grupi iz sastava 82. vazdušno-desantne divizije Vojske Sjedinjenih Država, javila je agencija Rojters. Prema poljskim vojnim izvorima reč je o pripadnicima komandnog osoblja američkih snaga koji su se iskrcali na aerodromu udaljenom stotinak metara od ukrajinske granice. Američki predsednik Džozef Bajden je u sredu naložio razmeštanje dodatnih skoro 3.000 vojnika u Poljsku i Rumuniju u jeku napetosti između Rusije i Zapada usled ukrajinske krize. Tada je najavljeno da će oko 1.700 pripadnika američke vojske, mahom padobranaca iz 82. vazdušno-desantne divizije, biti raspoređeno iz Fort Brega u Severnoj Karolini na teritoriju Poljske. Takođe, kako je saopštio Pentagon oko 1.000 vojnika koji su bili stacionirani u nemačkom gradu Vilseku biće prebačeno u Rumuniju. Rusija i Zapad su poslednjih meseci u klinču, pošto je duž ukrajinsko-ruske granice ali i u Belorusiji raspoređen značajan kontingent ruskih vojnih trupa i oružja. Takođe, Rusija od Zapada traži, kako ih označava, bezbednosne garancije da Ukrajina neće postati članica Alijanse, da će se NATO uzdržati od razmeštanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope. O tome su pokrenuti i pregovori uključenih strana koji, za sada, nisu dali opipljive rezultate. Očekuje se da će ministri odbrane NATO-a razgovarati o daljim pojačanjima na svom sledećem sastanku 16. i 17. februara.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Obuka američkih i ukrajinskih vojnika

Izvor: VOA, 05.Feb.2022

Pripadnici američke vojske obučavali su ukrajinske vojnike za korišćenje oružja koje služi za uništavanje bunkera. To oružje predstavlja deo pomoći Sjedinjenih Država poslate Ukrajini usled sve veće zabrinutosti zbog moguće ruske agresije. Rusija i Zapad su poslednjih meseci u klinču,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.