Ćutljiva Francuska protiv ukrajinskog rata

Izvor: Vostok.rs, 15.Maj.2014, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćutljiva Francuska protiv ukrajinskog rata

15.05.2014. -

Anri Hjud, predavač niza NATO vojnih akademija, stručnjak u oblasti vojne etike, filozof i pisac, uputio je sa otvoreno pismo predsedniku Francuske Republike sa pozivom da hitno prekine politiku sankcija i podršku nasilja u Ukrajini. On je izložio svoj stav u intervjuu za Glas Rusije.

Kako vi ocenjujete poštovanje vojne etike od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ukrajinskih trupa na Jugoistoku zemlje?

- Ovaj konflikt izgleda da je vrlo nasilan. Ne sumnjam da kada bi strane promenile uloge, i snage ustanika počele da se ponašaju kao druga strana, francuska javnost i mediji bi podigli grandioznu buku.

U svom obraćanju predsedniku Francuske pomenuli ste potrebu da se majdanovci podele na dve kategorije, da se razlikuju mirni demonstranti od profesionalno pripremljenih za vođenje uličnih borbi ultranacionalistički raspoloženih terorista koji su možda malobrojni, ali dobro obučeni. Šta ste konkretno imali u vidu?

- Svi već odavno shvataju: dovoljo je pomenuti postoajnje takvog indivuduuma kao što je gospodin Andrej Parubij ili gospodin Jaroš, koji čude svojim stavom: tako, oni su pozvali u pomoć takozvanog Emira Kavkaza, koji je poznat kao aktivni član Al-Kaide...

U Majdanskom pokretu su učestvovale, naravno, demokratske snage koje su se borile protiv korupcije u svojoj zemlji i mi se odnosimo prema njima sa velikim poštovanjem. Ali postoje takođe i opasni elementi i, iskreno govoreći, ja tako nisam ni shvatio logiku ponašanja naše vlade i čitave Evropske Unije. Smatram da je sramota za naše medije što na sve strane traže da stave pečat srama na nacističke kolaboracioniste, a oni im sede pravo pred nosom.

Mogu li se razmatrati ovi majdanovaci kao duhovni naslednici nacizma ili smatrate takav zaključak neumesnim?

- Nedovoljno dobro poznajem situaciju. Ali uveren sam samo u jednom: kada bi se ti ljudi slučajno našli s druge strane barikada, tačnije u taboru pristalica Janukoviča, naši mediji bi vikali o njima 24 sata dnevno 7 dana nedeljno!

Neće li sama EU postradati od onih sankcija za koje je odlučeno da budu primenjene prema Rusiji?

- Mislim da će najviše postradati Nemačka. Upravo zato nemački poslovni krugovi tako nepriajteljski se odnose prema politici primene velikih ekonomskih sankcija. Oni žele da se ograniče čisto simboličnim sankcijama protiv Rusije.

Jedno ostaje jasno: između Rusije i Evrope postoji očigledna ekonomska mnogostruka zavisnost. Ona je prisutna i u oblasti prodaje ruda, energije, tržišta, u skoro beskrajnim mogućnostima za investicije... Sa druge strane, ruska tržišta žele da prime i već primaju tok gotove robne produkcije, između ostalog nemačke proizvodnje. Tako da u slučaju primene sankcija, krajnje je verovatno da će postradati pre svega naša sopstvena ekonomija.

To se tiče u prvom redu ruskog gasa koji može da nepovratno ode u Kinu. Mislim da će Rusija bez muke naći zamenu svojim klijentima u toj oblasti. Što se tiče nas, Amerikanci će pokušati da nam plasiraju svoj gas iz škriljaca, što će zahtevati značajana ulaganja kapitala. Pri pažljivom razmatranju to je mnogo manje rentabilno i privlačno nego kada smo prvi put čuli za njega.

Šta mislite, da li Brisel izražava pravo raspoloženje evropskog stanovništva? Da li može da se očekuje promena kursa Evropskog parlamenta posle izbora?

- Ne mislim da će se desiti obnova. Meni se čini da ćemo videti veći uspeh takozvanih evroskeptika. Smatram da oni mogu da dobiju do trećine biračkog tela u nekim zemljama. Ali to neće promeniti vladajući pogled na svet.

Meni se čini da postoje u svetu regioni gde je provalija između vlasti i naroda veoma duboka, to je Evropa. Ako i postoje u svetu režimi koji se užasavaju perspektiva predaje vlasti u ruke naroda i uništavanja oligarhije, to su savremeni vladajući evropski režimi. Podsećam da u Francuskoj predsednik ima podršku manje od 18% stanovništva. A nivo poverenja stanovništva prema partijama i političkom sistemu u celini ne premašuje 10%. Veliki mediji su izgubili popularnost.

Po vama, da li NATO šteti Francuskoj ili služi njenim interesima?

- Nekada je NATO bio transatlantska organizacija, a sada on teži da napravi planetarnu armiju, kako bi se pretvorio u žandarma za čitav svet pod upravom SAD. Mislim da mnoge mere carskog tipa američke politike mogu da se porede sa dejstvima Napoleona 1812. godine. Čak ne podleže raspravi da Francuska ne treba da dopusti da bude uvučena u ovakvu avanturu.

Naše otvoreno pismo predsedniku Francuske sastavljeno je u ime pokreta Životna Sila u čije ime se kandidujem za Evropski parlament. Ono se završava ovako: ”Mi zvanično pozivamo gospodina predsednika Francuske Repubike Fransoa Olanda da objasni konačno javno svoj stav i da preuzme ličnu odgovornost pred francuskim narodom, svenarodno polažući zakletvu da će doprinositi poslovima mira i boriti se protiv širenja rata”.

Aleksandar Artamonov,

Čitajte više na Ukrajina iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Anton Kruglov    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.