Češka šalje vojnike na Kosovo

Izvor: S media, 19.Avg.2009, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka šalje vojnike na Kosovo

Češka ocenjuje da će i 2010. godine u trupe Kfora na Kosovu poslati nekoliko stotina vojnika, ali konkretan broj zavisi od odluke NATO koji želi da deo svojih vojnika povuče.

"Eventualna mogućnost smanjenja broja savezničkih vojnika, uključujući tu i češki kontingent Kfora, zavisi od bezbednosne situacije na Kosovu. Ministar odbrane Martin Bartak računa i naredne godine na kontingent od nekoliko stotina vojnika", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao je danas agenciji ČTK portparol češkog Ministarstva odbrane Andrej Čirtek.

Protparol je podsetio da je NATO najavio povlačenje dela vojnika ukoliko se unutrašnje-politička i bezbednosna situacija na Kosovu poboljša. Češka sada na Kosovu ima 550 vojnika uz rezervnu četu od oko 100 vojnika u domovini, spremnu da se u svakom trenutku prebaci na Kosovo ako se za to ukaže potreba.

Ministar Bartak je danas na Kosovu, gde prati privremenog češkog premijera Jana Fišera koji uz susrete sa kosovskim zvaničnicima obilazi i češke vojnike Kfora u bazi Šajkovac.

Glavne teme razgovora Fišera sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom su bilateralni odnosi, češka razvojna pomoć Kosovu, kao i unutrašnje-politička situacija, najavila je kancelarija češke vlade.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.