Admiral Ficdžerald zadovoljan situacijom na Kosovu

Izvor: S media, 01.Okt.2010, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Admiral Ficdžerald zadovoljan situacijom na Kosovu

Komandant združenih savezničkih snaga u Napulju admiral Mark Ficdžerald ocenio je danas u severnoj Kosovskoj Mitrovici da je "situacija na Kosovu poboljšana za sve ljude, kako u sferi bezbednosti, tako i na polju ekonomije".

"Predstoji nam dug put. Donete su odluke u Medjunarodnom sudu pravde, u Ujedinjenim nacijama, a očekuje nas sledeća faza - da dve strane (Beograd i Prištinu) dovedemo do razgovora", rekao je Ficdžerald novinarima.

Admiral je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao da je stanje Bezbednosnih snaga Kosova pozitivno, da je početkom godine delegacija vojnog komiteta NATO-a izvršila njihovu kontrolu i ocenila da su sposobni da pružaju pomoć u nesrećama i pri uklanjanju neeksplodiranih mina.

"I Kosovska policija je sposobna, pa je preuzela od Kfora ovlašćenja nad zaštitom Gazimestana, granice sa Albanijom", rekao je Ficdžerald i dodao da sledi dalje smanjene snaga Kfora.

Predstoje novi izazovi, razvoj institucija, prava i zakona, i politički i ekonomski razvoj, naveo je admiral i izrazio zadovoljstvo onim što je uradjeno tokom njegovog trogodišnjeg rukovodjenja snagama Kfora na Kosovu.

Odgovarajući na pitanje novinara šta je uspeh u sferi bezednosne situacije na severu Kosova, komadant južnog krila NATO-a je rekao da je to "preuzimanje prelaza 1 i 31 na severu od strane Euleksa, to što u regionu Suvog Dola Srbi i Albanci žive u miru i što je u Mitrovici situacija mirna".

"Kfor ima planove da održava sigurnu i bezbednu okolinu, a Ujedinjene nacije će štititi vladavinu prava u saradnji sa lokalnim vlastima", dodao je američki admiral.

Ficdžerald se novinarima obratio na brdu iznad pravoslavne crkve u severnoj Kosovskoj Mitrovici i rekao da je to mesto izabrao "zato što je to za njega odlično mesto da završi misiju, jer je većina pitanja koja su ostala da se reše vezana za ovaj region".

Admiral Mark Ficdžerald bio je više od tri godine zadužen za operacije Kfora na Kosovu i Metohiji, pratio je rad četvorice komadanata Kfora, a za nekoliko dana će otići u penziju i preseliti se na Floridu.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.