60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1999. godine

Izvor: BalkanRock.com, 06.Nov.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1999. godine

Marta 24., 1999. godine počeo je vazdušni napad na Srbiju, od strane NATO-a, u trajanju od 78 dana. Zvanični povod bombardovanja bilo je etničko čišćenje kosovskih Albanaca. Te godine, reprezetacija SR Jugoslavije osvojila je bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u odbojci, i u košarci. Panika, koja je počela 1995. godine, vezana za smak sveta 1. januara 2000., tih dana dostigla je svoj vrhunac. >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << Na finansijskom tržištu pojavljuje se evro. Takođe, od novina imamo i blutut, My Space društvenu mrežu, Blekberi telefone. U bioskopima se pojavljuju kultni filmovi: „Šesto čulo“, „Matriks“, „Ratovi Zvezda, epizoda 1“. Oskar za najbolji film pripao je „Američkoj lepoti“. 15. januar proglašen je za „Dan grupe Roling Stones“ u Minesoti od strane guvernera i bivšeg bodigarda grupe

10. Lenny Kravitz – American woman

„American woman“ je singl kanadskog rok benda Guess Who, iz ’70. godine u kojoj je zabeležila veliki uspeh. Dvadeset devet godina kasnije, američki pevač Leni Kravic obrađuje ovu numeru za potrebe filma „Ostin Pauers: Špijun koji me je kresnuo“. Leni donosi mekši i sporiji zvuk, i takođe, izbacuje karakterističan gitarski solo, govoreći da jednostavno nije mogao da pronađe „zvuk“. I ova verzija, kao i originalna, zabeležila je popularnost i pozitivne kritike.

9. The Chemical Brothers – Hey boy, hey girl

Elektronska dens grupa The Chemical Brothers je devedesetih godina, uz još par srodnih bendova, uvela big bit žanr na velika vrata pop kulture. Pravi predstavnik toga jeste numera „Hey boy, hey girl“, drugi singl sa albuma „Surrender“. Pesma je zauzela treće mesto britanse liste hitova, i tamo se zadržala deset nedelja. Poznati deo pesme „Hey girls, B-boys, superstar DJs, here we go“ preuzet je od hip- hop grupe Rock Master Scott & the Dynamic Tree i njihove najpoznatije pesme „The Roof is on fire“. „Hey boy, hey girl“ nalazi se u video igrama Just Dance 3 i Lumines Electronic Symphony.

8. Garbage – The world is not enough

„The world is not enought“ je tematska pesma istoimenog, osamnaestog filma o Džejms Bondu iz ’99. godine. Pored sountracka za film, nalazi se na trećem studijskom albumu „Beautiful garbage“ grupe Garbage, iz 2001.godine. Pesmu potpisuju kompozitor Dejvid Arnold i tekstopisac Don Blek. Saradnja sa američkom grupom nastala je tako što su autori želeli klasičan zvuk koji je pratio agenta 007 u prethodnih 18 filmova, ali i elektro- rok zvuk koji doprinosi dramatičnosti. Numera nije naišla na pozitivnu muzičku kritiku kao ostale tematske pesme iz filmskog serijala o tajnom agentu, zauzela je jedanaesto mesto na britanskoj listi hitova, ali svakako je jedna od poznatijih numera grupe Garbage, i jedna od rok pesama koje su se upisale u muzičku istoriju.

7. Sting – Desert Rose

Uspeh šestog Stingovog albuma „Brand new day“ podstaknut je uspehom singla „Desert rose“, dueta sa alžirskim pevačem Čeb Mamijem, koji peva delove teksta na arapskom. Sama pesma nije imala vrtoglav uspon na sveste liste, niti veću popularnost, dok spot nije iskorišćen u komercijalne svrhe. Naime, u spotu se, kroz pustinju, britanski pevač vozi u Jaguaru. Ova kompanija je spot iskoristila u svoje marketinške svrhe, što je pomoglo Stingu da proda četiri puta više primeraka ( četiri miliona) albuma od predviđenog broja. Pesma se potom našla u Top 10 svetskih lista singlova.

6. Korn – Freak on a leash

Ova numera važi za jednu od najpoznatijih i najuspešnijih pesama nu metal grupe Korn. Te godine, kada je izdata, bila je deveta po redu u skinutim piratskim kopijama na internetu. Pojavljuje se u seriji „Simpsonovi“, korišćena je u reklami marke Puma, i takođe se nalazi u video igrama Guitar Hero. Numera sadrži prepoznatljivu „tehniku“ pevanja Džonatana Dejvisa, nazvanu „izgovaranje nonsensa sa par engleskih reči koje se naziru“. U Sjedinjenim Državama, pesma je imala najveću popularnost i ušla u Top 10 Billboardovih Rok lista.

5. Moby – Why does my heart feel so bad

Numera „Why does my heart feel so bad“ koristi semplove pesme Banks Brothersa „He ll roll your burdens away“ iz 63. godine. Nalazi se na Mobyjevom petom studijskom albumu Play, i kao singl je imala najveći uspeh u Velikoj Britaniji. Na omotu ovog singla nalazi se Mobijev izmišljeni lik Little idiot. Kao ideja za spot, u kome se takođe pojavljuje Little Idiot, iskorišćen je Egziperijev „Mali Princ“.

4. Rage against the machine – Guerrilla radio

Albumom „The battle for Los Angeles“ grupa Rage against the machine obezbedila je sebi zavidna priznanja. Magazini Time i Rolling Stone proglasili su ovaj album za najbolji iz ’99. godine. Drugi uspešni singl sa albuma je „Guerrilla radio“ koji je odneo priznanje Gremi nagrade za najbolje hard rok izvođenje. Pesma je izvedena u emisiji „Kasni noćni šou sa Dejvidom Letermanom“, pojavljuje se u video igrama Tony Hawks pro skater 2, Guitar Hero Live, i drugim.

3. Foo Fighters – Learn to Fly

„There is nothing left to loose“ je treći album grupe Foo Fighters, koji beleži prvo pojavljivanje bubnjara Telora Hokinsa, i takođe predstavlja bendovu prekretnicu između prethodnog rada i mekšeg, eksperimentalnijeg zvuka koji su na ovom albumu realizovali. Prvoplasirani singl jeste „Learn to fly“ koja je bend odvela direktno na vrhove lista. Zaslugom ove numere zauzeli su prvo mesto Billboardove Maistrim rok liste, a takođe, prvi put su se našli na Billboardovoj američkoj listi singlova. Video spot za ovu numeru ima radnju u avionu, praveći parodiju na filmove slične tematike.

2. Placebo – Every you every me

Britanski alternativni rok bend Placebo je ’99. godine objavio svoj drugi studijski album pod nazivom „Without you Im nothing“, kojim stiču svetsku slavu. Kao treći singl sa ovog albuma objavili su numeru „Every you every me“ koja se našla na soundtracku filma „Okrutne namere“. Na pitanje o kome pesma govori, frontmen Brajan Molko odgovara da ni sam ne zna, verovatno o svim ljudima sa kojima je spavao.

1. Red Hot Chili Peppers – Scar Tissue

Album „Californication“ predstavlja najveći komercijalni uspeh grupe. Prodat je u 15 miliona primeraka, i donosi preokret u muzičkom stvaralaštvu benda Red Hot Chili Peppers. U odnosu na prethodna dva albuma, psihodelični „One hot Minute“ i fank „Blood Sugar Sex Magik“, ovaj album nosi više melodičnog roka. Obeležava, tadođe, i povratak gitariste Džona Frušantea. Treći singl sa albuma je numera „Scar Tissue“ koja svedoči ovom preokretu u muzičkom stvaranju grupe. Pesma je zauzela prva mesta svih vodećih, svetskih lista singlova, i postala jedna od najpoznatij rok numera. Entoni Kidis, frontmen grupe, je 2004. godine objavio autobiografiju pod nazivom ove numere, u našem prevodu „Žive Rane“.
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo,   Košarka,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.