13 godina od rušenja aviona F-117A

Izvor: B92, 27.Mar.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

13 godina od rušenja aviona F-117A

Beograd -- Mit o američkom "nevidljivom" lovcu bombarderu F-117A srušen je pre 13 godina, na današnji dan, kada je taj avion oboren tokom NATO bombardovanja Jugoslavije.

F-117 A, "noćni soko", koji je posle brojnih akcija u Libanu, Panami, Iraku...stekao oreol "nevidljivog", oboren je 27. marta u vojvođanskoj ravnici u selu Buđanovci.

Tu letelicu je oborio 3. divizion 250. brigade Protivazdušne odbrane, koji su u 20.42 sata, zahvaljujući sposobnosti jedinice, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspeli da ga pogode sa zemlje.

"Noćni soko" pao je u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

Selo Buđanovci, koje je u svetu postalo poznato nakon obaranja ponosa američke avijacije, prošlog leta je ponovo bilo u žiži interesovanja zbog pečenja rakije od prezrelih banana.

F-117 A je opremljen sa dva "dženeral elektrik F 404" turbo motora i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje, ima savremeni navigacioni sistem integrisan u digitalni panel u kabini, koja pojačava efikasnost misije.

Cena tog aviona, po nameni - lovca, koji je, od 1982. do 1990. godine, proizvodila američka kompanija "Lokid", bila je 45 miliona dolara.

Avion je dug 20,3 metra, visok 3,8 metara, s rasponom krila od 13,3 metra, a postiže maksimalnu brzinu od 0,9 maha.

"Noćni soko" je izuzetnu reputaciju stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, po objavljenim podacima, 1.270 puta proleteo neprimećen nad iračkim radarima, u 39 borbenih misija.

F-117 A je konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajno za letelice te namene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv "stelt", što na engleskom jeziku znači "krišom", "u potaji", ili "nevidljivi avion".

"Noćni soko" je predstavljao simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, a što mu je omogućavalo da bude "nevidljiv" za sve radarske sisteme.

Avioni tog tipa konstruisani su sa oštrim uglovima, koji predstavljaju skup krivina, od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući sačinjenim specijalnim kompozitnim materijalima utiču na to da se letelica ne može registrovati na radaru.

Brigada obeležila obaranje "nevidljivog"

Pripadnici 250. raketne brigade Vojske Srbije za protivvazduhoplovona dejstva, večeras su obeležili 13 godina od obaranja američkog "nevidljivog" lovca bombardera.

Uz tradicionalno sečenje torte, u penziju je ispraćen i potpukovnik Senad Muminović, član posade koja je oborila tu letilicu na današnji dan, u 20.42 sata, u vojvođanskoj ravnici u selu Buđanovci.

Obeležavanju godišnjice obaranja tog aviona prisustvovao je i ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je istakao da je 250. raketna brigada od toga dana postala najpoznatija brigada u svetu.

"Imali ste priliku da se u najtežim okolnostima pokažete i da oborite do tada takozvani 'nevidljivi avion' i da srušite jednu veliku misteriju koja je postojala za avione takozvane 'stelt' tehnologije", rekao je Šutanovac.

On je naveo da je, "pored toga što je to vreme bilo užasno teško za građane Srbije i Jugoslavije i što je bilo veliko stradanje, to verovatno jedini trenutak koji nas vezuje za to vreme, a za koji možemo da kažemo da ne želimo da ga zaboravimo".

"Sve ostalo je bilo teško i velika razaranja koja su se desila su zaista bila neprimerena, a pogotovo zločin koji je izvršen nad ljudima", rekao je Šutanovac.

On se zahvalio pripadanicima te jedinice, koja u novembru obeležava pet decenija postojanja, što su ga pozvali, istakavši da je došao kao prijatelj brigade, a ne kao ministar odbrane.

Ministar odbrane ocenio je večeras da je Vojska Srbije vratila ugled i čast među građanima o čemu govori i podatak da će za 185 mesta za upis na Vojnu akademiju biti oko 2.000 kandidata - mladića i devojaka.

"Sama činjenica da ćemo za upis na Vojnoj akademiji imati oko 2.000 kandidata na 185 mesta govori da se vaša profesija vratila na velika vrata među mlade u Srbiji", rekao je Šutanovac.

Pripadnici brigade poklonili su Šutanovcu i komandantu vojnog vazduhoplovstva i proptivvazduhoplovne odbrane Ranku Živaku majice sa amblemom brigade.

Bivši i sadašnji pripadnici jedinice svake godine na današnji dan obeležavaju obaranje tog američkog aviona čiji se delovi čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.