Zelenski, prešao si crvenu liniju

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 14:04

Zelenski, prešao si crvenu liniju

Američki zvaničnici koji su učestvovali na samitu NATO u Viljnusu bili su veoma ljuti na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji ih je kritikovao.

Kako piše Vašingtonp ost, u jednom trenutku Amerikanci su čak tražili i da se izmeni završna izjava sa samita Alijanse i da se iz nje ukloni reč "poziv" u kontekstu članstva Kijeva.

"Agresivni tvit ukrajinskog predsednika od ove nedelje, u kojem je kritikovao lidere >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO zbog sporog tempa prijema njegove ratom oslabljene zemlje u Alijansu, toliko je uznemirio Belu kuću da su američki zvaničnici koji su bili uključeni u taj proces razmatrali mogućnost da povuku 'poziv' Kijevu“, piše list, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Kako se navodi, posle javnog prekora Zelenskog koji je "razbesneo delegaciju" iz SAD, američki zvaničnici su pokrenuli pitanje da se preispita ili isključi formulacija koja se odnosi na to da članice NATO mogu "poslati poziv Ukrajini da se pridruži" kada se "saglase i kada budu ispunjeni uslovi za to".

Međutim, kako je precizirano, nisu svi predstavnici SAD u Vilnjusu delili mišljenje da treba izbaciti reč "poziv" iz dokumenta, pa je na kraju postignut sporazum da bi prerada konačnog saopštenja odložila njegovo objavljivanje.

Na kraju su oni koje je najviše uznemirila reakcija Ukrajine došli do zaključka da je bolje da se drže prvobitnog teksta, piše "Vašington post".

Prvu verziju dokumenta podržavao je i francuski lider Emanuel Makron kojeg su podržale i baltičke zemlje i države Centralne Evrope.

Ističe se da ovaj incident pokazuje frustraciju u NATO zbog postupaka Zelenskog, te da su se čak i "neki od njegovih najvatrenijih pristalica" pitali se da li on deluje u interesima Ukrajine.

Podsećamo, Zelenski je uoči putovanja u Vilnjus na Tviteru izrazio nezadovoljstvo jer NATO ne namerava da na samitu donese konkretne odluke povodom vremenskog okvira kada će Kijev biti pozvan u Alijansu. On je napisao da "Ukrajina zaslužuje poštovanje", a "neodlučnost partnera" je okarakterisao kao slabost.

Mediji su nakon toga saopštili da su članovi američke delegacije na samitu NATO-a "bili besni" zbog kritika ukrajinskog predsednika.

U završnom dokumentu sa samita navodi se da će poziv u NATO biti upućen Ukrajini nakon postizanja sporazuma između saveznika i ispunjavanja uslova za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.