Zvezda sa Monmartra na Petrovaradinskoj tvrđavi

Izvor: Politika, 23.Avg.2011, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda sa Monmartra na Petrovaradinskoj tvrđavi

Obožavaoci Zaz „spremni” dolaze na večerašnji koncert, jer se većina njenih hitova vrti na Jutjubu sa titlom na srpskom i francuskom

Brojni fanovi francuske pevačice Zaz u Srbiji konačno su dočekali da je čuju uživo. Izabel Žefroa, kako joj je pravo ime, nastupiće večeras sa svojim bendom na Petrovaradinskoj tvrđavi u okviru međunarodne nedelje festivala horskog pevanja „Kantat Novi Sad”.

Za malo više od godinu dana otkako je izdala debitantski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << album Zaz je dostigla svetsku popularnost. Ispostavilo se da to što peva na maternjem francuskom nije prepreka da dopre do slušalaca od SAD do Rusije. Pre dvadesetak dana održala je tri uspešna koncerta u Njujorku, a fanovi je preko stranice na Fejsbuku pozivaju u Poljsku, Istanbul, Barselonu...

O čemu peva šarmantna Francuskinja dobro znaju njeni ovdašnji obožavaoci. Prvo se na Jutjubu zavrteo njen hit „Je Veux” (Želim) s prevodom na srpski u jednom od komentara, a sada su skoro sve njene pesme ili titlovane na srpski ili paralelno na video-klipu teče i originalni tekst i prevod, pa će svakako biti značajan njen doprinos popularizaciji prilično zanemarenog francuskog jezika u našoj sredini.

„Jesen je već, a juče je bilo leto, vreme me je iznenadilo, izgleda da je požurilo, brojke mojih godina govore mi da mesecima sanjam, prolazi, prolazi, sve prolazi, ostaje samo poslednje”, peva u numeri „Les passants”(Prolaznici).

Na kanalu „Zaz Srbija” na Jutjubu prevedene su i pesme Ma Folie, Ces Petits Riens, La Fee, Dans Ma Rue i druge.

Pevačica neobičnog scenskog imena i specifičnog „napuklog” glasa rođena je u Turu u centralnoj Francuskoj. Umetničko ime Zaz potiče iz vremena dok je pevala u latino-rok bendu „Don Dijego”, uskočivši kao zamena za pevačicu. Muzičko obrazovanje je započela još kao petogodišnjakinja u rodnom gradu, a u Bordou je završila školu moderne muzike CIAM.Svirala je na klaviru, violini i gitari iupoznala sa kubanskom muzikom, latino džezom, bluzom i flamenkom.

Mnogi je porede sa slavnom šansonjerkom Edit Pjaf, a njenu muziku opisuju kao džipsi džez. U nastupima kombinuje džez, souli retrozvuk francuskih šansona.

Godinu i po dana pevanja bez mikrofona u jednom kabareu dalo joj je podsticaj da kao ulična umetnica iskusi veću kreativnu slobodu. Na pločnicima Monmartra zarađivala je 30 evra na sat, a rekord je bio 450 evra.

Preokret u karijeri desio se kada se javila na oglas tekstopisca i producenta Keredina Soltanija, koji je 2007. tražio pevačicu „promuklog” i „malo slomljenog glasa”. Rezultat saradnje je album izdat u maju prošle godine, na kom je Zaz autor polovine numera.

Soltani je napisao „Želim”, hit koji slavi jednostavnost života. U njemu Zaz poručuje da ne želi Šanelov nakit, limuzine ni Ajfelovu kulu, već ljubav, radost i slobodu.

„Onome ko želi da zaradi mnogo novca ostaje velika emotivna praznina”, njen je komentar na pesmu koja na Jutjubu ima nekoliko miliona pregleda.

--------------------------------------------------------------------

Pevačica na baku Bretonku

Novi Sad - Sestra i brat takođe se bave muzikom, majka je svirala klavir, a baka, Bretonka, volela je da peva. Uz dobro francusko vino, često je umela i da se popne na sto, otkrila je ove male porodične tajne sinoć na preskonferenciji u Novom Sadu jedna od najpopularnijih mladih pevačica Zaz.

Francuskinja će večeras, na Petrovaradinskoj tvrđavi, po prvi put nastupiti u Srbiji u okviru međunarodne manifestacije "Evropa kantat", kojoj se priključio i Novi Sad.

- Od sedme do devete godine svirala sam violinu. Na ulicu me je dovelo egzistencijalno pitanje, da bih preživala, kao što to u Parizu rade i ostali koji umeju da pevaju ili sviraju. Nikada mi nije bilo strah da napustim jedno i odem na drugo mesto da bih zaradila. Jako puno sam vežbala ispod mostova i imam mnogo isustva iz raznih situacija - odgovarala je na znatiželju novinara Zaz.

Mlada pevačica je pojasnila da bez obzira na pesmu "Je veux", nikada nije rekla da je novac nešto što je loše. On je za nju sredstvo za preživljavanje, ali i za kreaciju, i smatra da ga tako treba posmatrati. Istakla je da tekst svoje najpopularnije pesme nije lično pisala, a da je muzika sada potreba za izražavanjem njenog unutrašnjeg stanja.

- Prija mi poređenje sa Edit Pjaf, ali mislim da nemamo ništa zajedničko. Otkrila sam muziku slušajući soul, džez, bluz, latino bendove... Vidite li vi možda među nama neku sličnost - upitala je novinare u Novom Sadu Zaz.

Gošća iz Francuske ne krije da je vrlo iznenađena prijemom na koje nailaze sve njene pesme i da je pomalo je zatečena sopstvenom popularnoćšu. Kaže da, nažalost, nije čula za neki srpski bend, niti zna neku našu pesmu, ali mnoge zemlje je do sada otkrila kroz muziku, pa je ubeđena će bolje upoznati i Srbiju.

M.Mijušković

...........

"Ja želim"

Dajte mi apartman u Ricu, ne želim ga!

Šanel nakit, ne želim ga!

Dajte mi limuzinu, šta će mi?

Ponudite mi poslugu, šta ću s njom?

Dvorac u Nefšatelu, nije to za mene.

Ajfelov toranj, šta ću sa njim?

Ja želim ljubav, radost, dobro raspoloženje

Nije vaš novac taj koji će me učiniti srećnom

Želim da umrem sa rukom na srcu

Hajdemo zajedno da otkrijemo moju slobodu

Dakle, zaboravite sve vaše klišee

Dobrodošli u moju stvarnost

Briga me za vaše dobre manire, to je previše za mene!

Ja jedem rukama i to sam ja!

Govorim glasno i iskrena sam, izvinite!

Prestanite sa licemerjem, bežim odavde!

Dosta mi je prostačkog jezika!

Pogledajte me, ne preporučujem vam sve te manire, jer to sam ja!

Ja želim ljubav, radost, dobro raspoloženje

Nije vaš novac taj koji će me učiniti srećnom

Želim da umrem sa rukom na srcu

Hajdemo zajedno da otkrijemo moju slobodu

Dakle, zaboravite sve vaše klišee

Dobrodošli u moju stvarnost

J. J. K.

objavljeno: 24.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.